Ympäristökasvatusta Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geoparkissa

Etusivu / Okategoriserad / Ympäristökasvatusta Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geoparkissa
Ympäristökasvatusta Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geoparkissa

Satakunnan, Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan rajaseuduille yhdeksän kunnan alueelle levittäytyvä Lauhanvuori – Hämeenkangas UNESCO Global Geopark kertoo alueen tarinaa lähes kahden miljardin vuoden ajalta. Geoparkista ja sen kohteista oppii parhaiten näkemällä ja kokemalla ne paikan päällä.

Kihniön oppilaat Uhrilähteellä
Kihniön oppilaat Uhrilähteellä. Kuva: Terttu Hermansson

Geopark-alueella 1900 miljoonaa vuotta sitten kohonnut vuoristo on aikojen saatossa kulunut ja maisema muuttunut nykyiseksi laakeaksi suomaaksi. Geopark kertoo paitsi tästä alueen geologisesta historiasta, myös elollisen luonnon ja kulttuurin kehittymisestä.

UNESCO Global Geopark -status edellyttää, että alueen geologista ja muuta arvokasta perintöä vaalitaan ympäristökasvatuksen ja kestävän luontomatkailun avulla. Ympäristökasvatus kuuluukin geoparkien tärkeimpiin tehtäviin.

Geopark tarjoaa alueen koululaisille ja lapsille monenlaista Geoparkiin liittyvää toimintaa sekä osana koulu- ja päiväkotipäiviä että vapaa-ajalla yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Geopark-henkilöstöä on usein ryhmien mukana retkillä lähiympäristöön ja kauempanakin sijaitseviin Geopark-kohteisiin. Geopark-alueen koulut ovat aktiivisesti retkeilleet Geoparkissa ja järjestäneet mm. Geopark-teemaviikkoja myös koulujen omassa maaseuturahoitteisessa ympäristökasvatushankkeessa.

Tutustu ympäristökasvatusmateriaaleihin

Geoparkin maaseuturahoitteisissa hankkeissa on kehitetty ympäristökasvatusmateriaaleja, jotka löytyvät Lhgeopark.fi-verkkosivustolta ja valtakunnallisesta Mappa.fi-materiaalipankista. Tarjolla on mm. värityskuvia Geopark-kohteista ja ulkoluokkatehtäviä alueen kansallispuistoihin. Materiaaleja tuotetaan jatkuvasti lisää, joten materiaalipankki täydentyy pikkuhiljaa.

Perusteilla Geo-oppimiskeskus

Geoparkin ympäristökasvatustarjonta monipuolistuu lähitulevaisuudessa, kun Honkajoen koulun yhteyteen kootaan ainutlaatuinen Geo-oppimiskeskus. Maaseuturahaston sekä muiden tahojen tarjoaman tuen avulla luodaan sekä Geopark-alueelta että sen ulkopuolelta tulevien koululaisten käyttöön tilat, joissa monipuolisen toiminnallisuuden kautta päästään tutustumaan Geoparkiin ja sen erityispiirteisiin.

Lue lisää Geoparkin sivuilta (Lhgeopark.fi)

 

Geoparkin logo   Unesco Global Geopark -logo

          Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto -logo         Leader-logo

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *