Vesi vanhin voitehista – mitä ihmettä?

Etusivu / Nostot / Vesi vanhin voitehista – mitä ihmettä?
Vesi vanhin voitehista – mitä ihmettä?

Tunnetko veteen liittyviä kansanviisauksia, runoja, värssyjä tai loitsuja?
Ehkä muistat enosi toistelleen kalassa sitä tiettyä sanontaa, tai isoäitisi laulelleen pyykkiä pestessään sitä tiettyä laulua..Mitä ihmettä niiden sanat lopulta tarkoittavatkaan? Olisiko niihin voinut olla kätkettynä nykyihmiselle tärkeää viisautta?

Airo vedessäSuomen vesistösäätiön koordinoimassa ja Koneen säätiön rahoittamassa kolmivuotisessa hankkeessa ( 2022-24)  ”Vesi vanhin voitehista – mitä ihmettä?” keräämme, tutkimme ja tulkitsemme vesistöihin liittyvää kansanperinnettä ja tuomme modernin vesiensuojelun tueksi uutta, juurevaa tunnesanoitusta sekä -tietoa esi-isiemme ajoilta.

Lähestymme hankkeen aikana kertyvää perinnetietoa kulttuurien tutkimuksen ja luonnontieteiden näkökulmista hankkeen tutkijoiden toimesta. Hankkeessa mukana olevat taiteilijat  käyttävät kertyvää aineistoa inspiraationsa lähteenä luodessaan uudenlaisia tulkintoja Suomen vesistöjen ja vesiensuojelun avuksi.

Voimme syventää omaa luontosuhdettamme pysähtymällä myös kielen rikkauksien äärelle. ”Kun sä kuulet kuovin äänen, älä mene järven jäälle.” avaa sekä kalenteritietoon liittyvää luonnonviisautta, että ylläpitää arkista luonnonlukutaitoamme.

Vesistöjemme nimet ovat todellinen tarina-aarrearkku. Viinijärven nimen kerrotaan syntyneen ruotsalaisen vieraan huudahduksesta ’fin sjö’. Entäpä vuodenkiertoon liittyvät viisaudet, pätevätkö ne edelleen? Jos on lunta Mikkelinä (29.9.) niin onkohan edelleen loka loppiaisena ?

Olemme osa jatkumoa. Kieli ja sen rikkaudet on yksi äärettömän kaunis ja viisas tapa ylläpitää yhteyttä menneisiin sukupolviin ja heidän opeista parhaimpiin. Pidetään sukupolvien takaisesta tiedosta hyvä huoli ja suojellaan yhdessä kieleen kätkettyä, arvokasta  kulttuuriperintöä. Tämä aika, ja ihminen, tarvitsee tuekseen juuremme.

Muistuuko mieleen jokin sanonta, laulu tai tarina?

 

Mikäli aihe kiinnostaa sinua, olethan meihin yhteydessä. Voit osallistua hankkeen kansalaistiede–osioon ja kertoa meille veteen liittyvän sanonnan, laulun tai tarinan.

Jakamalla meille tietosi, olet mukana kansalaistieteen luomisessa. Kerättyä materiaalia lähestytään kulttuurien tutkimuksen sekä luonnontieteiden näkökulmista. Hankkeessa mukana olevat taiteilijat ja -artistit käyttävät aineistoa inspiraation lähteenä, luodessaan uudenlaisia viestejä Suomen vesiensuojelun avuksi.

> Vastaa kyselyyn 

> Lue lisää hankkeen sivuilta (vesistosaatio.fi)

Kuulemisiin!

Karoliina Vilander TAM
Vesi vanhin voitehista – mitä ihmettä? -hankkeen vetäjä.
Suomen  vesistösäätiö sr.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *