Kauniin keltaisen puukoulun oppilaat ottavat koulun pihasta suunnan kohti kansallispuistoa, jossa opiskellaan usein kokonaisia koulupäiviä.
Kulkeminen on tuttua, sillä Teijolla moni retkeilee, pyöräilee, purjehtii tai kalastaa vapaa-ajallaan. Alueen asukkaita yhdistää kiinnostus näyttävään lähiluontoon ja retkeilyyn. Suhde kansallispuiston luontoon syntyy täällä useimmilla jo alle kouluikäisenä, sillä luontopainotteiseksi luonnehditun päiväkodin retket suuntautuvat usein metsän siimekseen.
Paikallisella kyläyhdistyksellä onkin eteläisessä Salossa agenda, jonka mukaan jokaisen salolaisen lapsen tulisi koulupolkunsa aikana oppia tuntemaan oma kansallispuistonsa. Sitä tavoitetta toteuttamaan Teijon Alueen Kyläyhdistys perusti Teijon luontokoulun, joka sertifioitiin vuosi sitten. Luontokoulu toimii nyt Teijon koulun kanssa samoissa tiloissa Teijon ruukkikylässä ja vastaanottaa alueelle ryhmiä elämyksellisiin työpajoihin kansallispuiston kätköissä.
Teijon luontokoulu sai viime kesänä iloita Keski-Suomen ELY-keskuksen myöntämästä Ympäristöministeriön hallinnonalan ympäristökasvatuksen ja -valistuksen hankeavustuksesta. Sen turvin Salon kaupungin koululaisryhmät osallistuvat tänä syksynä ja tulevana keväänä työpajoihin maksutta ja myös kuljetukset työpajoihin korvataan. Työpajoissa ovat vierailleet koululaisten lisäksi erilaiset työporukat ja yhdistysten jäsenet virkistyksen ja yhteisen oppimisen merkeissä. Tarjontaan voi tutustua osoitteessa teijonluontokoulu.fi ja tekemistämme seurata @teijonluontokoulu -tilin kautta.
Maisa Kaitila
Teijon luontokoulu
Teijon alueen kyläyhdistys ry.