Varsinais-Suomen ilmastovastuujaosto jäsenineen on aktiivinen ilmastotoimija

Etusivu / Ajankohtaiset / Varsinais-Suomen ilmastovastuujaosto jäsenineen on aktiivinen ilmastotoimija
Varsinais-Suomen ilmastovastuujaosto jäsenineen on aktiivinen ilmastotoimija

Varsinais-Suomen ilmastovastuujaosto kokoontui kevätkauden viimeiseen kokoukseen 11.6.2021. Tällä kertaa keskityttiin jäsenistön edustamien tahojen ilmastokuulumisiin. Keskusteltavaa riitti niin paljon, että osa kuulumisista jouduttiin ajan puutteen vuoksi siirtämään seuraavaan kokoukseen. Yhteistyössä nähdään voimaa ja kokouksessa nousi esiin halu vahvistaa yhteistä viestintää ja rahoituskanavien hyödyntämistä. Ilmastotoimissa on alueella paljon vipinää. Tässä joitakin poimintoja kokouksessa esiin tuoduista onnistumisista ja suunnitelmista.

Kunnissa tartuttu päästöhaasteisiin, tutkimus ja neuvonta tukevat uusia ratkaisuja

Fölin sähköbussiliikenne laajenee reippaasti heinäkuusta lähtien. Sähköbussien hankinta ei lisännyt kustannuksia, vaan päinvastoin kilpailutuksessa saavutettiin merkittäviä säästöjä. Föli otti tammikuussa käyttöön lähimaksun busseissa ensimmäisenä Suomessa. Haasteena on saada asiakkaat palaamaan bussien käyttäjiksi pandemia-ajan jälkeen. Lounais-Suomen Jätehuollolla on käytössä biokaasuautoja jätteenkuljetuksessa.

Laitilassa ryhdytään laatimaan kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisohjelmaa ja meneillään on myös Kestävän Laitilan keskustan elinvoimaisuuden kehittämishanke. Loimaalla on edessä ilmasto- ja energiaohjelman päivittäminen. Työssä hyvänä tukityökaluna – kuten monissa muissakin kunnissa – nähdään Varsinais-Suomen ilmastotiekartta. Myös biokaasuhankkeen mahdollisuuksia on selvitetty Loimaalla.

Salon kaupungin ilmasto- ja ympäristöohjelma hyväksyttiin valtuustossa toukokuussa. Ohjelman valmisteluun osallistuivat kaikki kaupungin toimialat hyvässä yhteisymmärryksessä. Prosessissa on ollut tukena Turun yliopisto.

Tulevaisuuden tutkimuskeskus on aktiivinen kiertotalous-, ilmasto- ja kestävän kehityksen hankkeissa. Yhteistyötä tehdään alueen toimijoiden kanssa mm. vihreän siirtymän tutkimuksessa, täytäntöönpanossa ja rahoituksessa.

MTK:n ProAgrialta tilaama maatilojen hiililaskuri on pilotointivaiheessa. Ravinnoksi käytettävien kasvien tuotannon monipuolistamisessa nähdään paljon mahdollisuuksia. Tähän liittyen tarvitaan lisää tutkimusta. Maatiloilla on käytössä paljon uusiutuvaa energiaa, entistä useammalla maatilalla on käytössä mm. aurinkovoimaa. Korona-aika etäyhteyksineen on tehostanut yhteydenpitoa ProAgrian asiantuntijoiden ja viljelijöiden välillä.

Kuvituskuva. Kuvatoimisto Rodeo Oy.
Kuva: Kuvatoimisto Rodeo Oy.

Energia-asioissa olemme Suomen kärkikaartia

Ilmastopäästöjen väheneminen energiasektorilla on Varsinais-Suomessa ollut viime aikoina ripeää, muuta Suomea selkeästi nopeampaa. Vakka-Suomen Voima on pienentänyt hiilidioksidipäästöjä 97 % vuodesta 2014. Turpeen käytöstä luovuttiin viime vuonna. Tässä siirtymässä on tehty yhteistyötä Metsäkeskuksen kanssa. Alueellisen metsäohjelman onnistunut toimeenpano – ilmastotavoitteet mukaan lukien – edellyttää monenkeskistä yhteistyötä ja sitoutumista.

Lounais-Suomen jätehuollon ja Salon kaukolämmön yhteisomistuksessa oleva Lounavoima Oy:n ekovoimalaitos otettiin käyttöön tänä keväänä Salon Korvenmäessä. Laitos tuottaa sekä kaukolämpöä että sähköä kierrätyskelvotonta jätettä hyödyntäen. Lisäksi Korvenmäessä on meneillään ensimmäisen lämpövarastona toimivan syvälämpökaivon rakennustyöt. Syvälämpökaivoja on suunnitteilla alueelle useampia. Kumppaneita ja rahoitusta etsitään myös biokaasu- ja vetyekosysteemin rakentamiseksi.

Qvidja Kraft Oy:ssa on otettu käyttöön metanointitekniikka: hiilidioksidista ja vedystä tehdään metaania. Myös puukaasulla toimiva CHP-laitos on käytössä. Vetytalouden kehittämiseksi ja synteettisen polttoainetuotannon edistämiseksi tarvitaan sektorirajat ylittävää yhteistyötä. Vetytalous on vahva kasvuala tulevaisuudessa ja Varsinais-Suomen on tärkeää pysyä vauhdissa mukana. Pyrkimyksiä kehittämisyhteistyöhön onkin yritysten ja korkeakoulujen välillä.

Vuoden sisällä (2019–2020) Turun seudun kaukolämmön päästöt ovat puolittuneet ja trendi jatkuu tästä eteenpäinkin. Hiilen käyttö loppuu ensi vuonna kokonaan. Myös Loimaan kaukolämpöyhtiön päästövähennystavoitteiden toteutuminen on jatkunut myönteisesti. Uudenkaupungin kaupungissa suunnitellaan suuren aurinkovoimapuiston toteutusta sekä biopolttoaineiden tuotantoa. Kiinteistöliitto suunnittelee syksyksi energiakoulutusta taloyhtiöille.

Jaoston rooli on koettu erittäin tärkeäksi

Ilmastovastuujaosto on koko olemassaolonsa aikana syksystä 2019 kokoontunut runsaslukuisesti ja keskustelua on käyty paljon monista ilmastonäkökulmista. Maakunnallinen ilmastoyhteistyö on osoittautunut erittäin tärkeäksi. Jaostossa on 31 jäsentä. Yksi jaoston keskeisistä tehtävistä on valmistella ja kehittää maakunnallista ilmastopolitiikkaa, minkä johdosta käynnistettiin Varsinais-Suomen ilmastotiekarttaprosessi. Prosessin ensimmäisessä vaiheessa koottiin muutostavoitteet ja toimenpiteet energia-, liikenne- ja maataloussektoreille. Tämän vuoden aikana tiekarttaa laajennetaan määrittelemällä tavoitteet ja toimenpiteet aiheista rakentaminen, yhdyskuntarakenne sekä maankäyttö ja hiilinielut.

 

Lue lisää Varsinais-Suomen ilmastotiekartta -sivuilta (ymparistonyt.fi)

Nina Myllykoski
Ympäristöasiantuntija
Jaoston valmisteluryhmä
Canemure-hanke

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *