Yksi Selkämeren kansallispuiston perustamisinnoitteista oli käsitys tuon merialueen hyvästä tilasta verrattuna moniin muihin Itämeren osiin. Vastailtiinhan puistovalmistelun aikoihin laaditussa Miten voit, Selkämeri? -kirjassakin, että meremme voi hyvin, sikses. Mutta toisaalta ennusteltiin muutoksia. Molemmat näkökulmat näkyvät Selkämeren kansallispuiston perustamislaissa.
Pinnan alla ja kalapaatissa
Puiston perustamistarkoituksiin sisältyy meren vedenalaisluonnon ja sen eliölajien suojelu sekä elinympäristöjen hoitaminen. Vaativaa tehtävää suuntaa lain tavoite ympäristömuutosten seurannasta. Esimerkkinä on usein käytetty ilmastomuutosta, mutta tavoitteella tarkoitettiin toki myös muita ihmisen aiheuttamia tai ilman ihmisen aiheutusta tapahtuvia muutoksia.
Vedenalaisen ja ei-vedenalaisen rajapinnalla ollaan puiston erityisessä tavoitteessa turvata ammattikalastuksen elinvoimaisuus. Keinoina mainitaan luonnonkalakantojen suojelu ja elvyttäminen sekä kalastukselle haitallisten eläinlajikantojen säätely.
Odotuksia tutkimuksille
Selkämeri on ”puhtaan meren” maineensa takia jäänyt usein tutkimus- ja toimenpideohjelmien loppupäähän tai ulkopuolelle. Siltä ainakin on vuosikymmenien aikana tuntunut. Onneksi Selkämeren rannoilla on ollut paikallista aktiivisuutta, osaamista ja yhteistyötä. Sitä tämän kirjoittajakin on saanut sivusta, lähietäisyydeltä, seurata.
Nyt katseet kohdistuvat uusiin merentilaa koskeviin projekteihin. Waterchain mainittakoon nimeltä. Tutkimusta ei koskaan ole liikaa. Selkämeren kansallispuiston perustamislaki tavallaan vihjaa tutkimusresurssien (jos sellaisia ylipäätään vielä tulevaisuudessakin on) suuntaamisesta Selkämeren luonnonkalakantoja ja ammattikalastusta palveleviin töihin. Yhteisenä nimittäjänä on muutos, erityiskysymyksinä esimerkiksi kalojen ravinto ja lisääntymisolosuhteet. Kun kaloilla menee hyvin, on kansallispuistovierailijakin, joista moni kalastaa, tyytyväinen.
Vapaaehtoistoimintaa
Meremme tähden -tapahtuma on kummunnut raumalaisesta kansalaisaktiivisuudesta. Vaikka prosessiin on liittynyt useita ammattilaistahoja, on tapahtuman henki edelleen vapaaehtoisen yhteistyön sävyttämää.
Selkämeren kansallispuiston ystäväyhdistyksen työ on kolmannen sektorin pyyteetöntä toimintaa. Yhdistys on mielellään vapaaehtoisvoimin mukana Meremme tähden -tapahtumassa 24.4.2017 sekä monisäikeisessä kumppanuudessa meriluonnon vaalijoiden kesken.
Juhani Korpinen
Selkämeren kansallispuiston ystävät ry