Satakuntaliitto on myöntänyt Prizztech Oy:lle rahoitusta (EAKR) ’Kiertotalous- ja teolliset symbioosit’ -hankkeeseen. Tavoitteena on synnyttää Satakuntaan pysyvä toimintamalli, jonka avulla voidaan tunnistaa hyödyntämättömiä teollisia sivuvirtoja sekä edistää ympäristöliiketoiminnan uusia avauksia ja niiden käytännön toteutusta.
Hankkeen tuloksena syntyy 2 – 5 uutta t&k-projektiaihiota (demonstraatiot, pilotit ym. ), joiden kohteena ovat vähähiilisyyttä ja kiertotaloutta edistävät tuotteet, materiaalit ja ratkaisut sekä
niiden kaupallistaminen ja käyttöönotto.
Pitkäaikaisena vaikutuksena projekti edistää ympäristöliiketoimintaan liittyvän t&k-toiminnan kasvua sekä teollisuuden siirtymistä energia- ja materiaalitehokkaaseen ja siten myös
vähähiiliseen toimintatapaan. Tietoisuus ympäristöä vähemmän kuormittavista ja energiatehokkaista teknologioista ja innovaatioista kasvaa ja niiden käyttöönotto lisääntyy, mikä
puolestaan parantaa alueen teollisuuden kilpailukykyä sekä kotimaisilla että kansainvälisillä markkinoilla ja luo mahdollisuuksia uuden liiketoiminnan ja uusien työpaikkojen synnylle.
Teolliset symbioosit ja FISS-toiminta
Sekä Satakunnassa että Varsinais-Suomessa kiertotaloutta ja teollisia symbiooseja on ryhdytty panostamaan aktiivisesti. Varsinais-Suomessa toimintaa koordinoivat Turun ammattikorkeakoulu, Valonia ja Turku Science Park. Varsinais-Suomen ensimmäinen teollisten symbioosien FISS-työpaja järjestetään perjantaina 15.1.2016. Työpajassa etsitään maakunnan yritysten välille kiertotalouteen perustuvia symbiooseja, jotka voivat tuoda lisäarvoa yritystoiminnalle esimerkiksi kustannussäästöjen muodossa.
Teolliset symbioosit Suomessa – FISS (Finnish Industrial Symbiosis System) on yhteistyöhön perustuva toimintamalli, jolla pyritään auttamaan yrityksiä ja muita toimijoita tehostamaan keskinäistä resurssien hyödyntämistä sekä synnyttämään uutta liiketoimintaa.
Symbiooseissa yritykset tuottavat toisilleen lisäarvoa hyödyntämällä tehokkaasti toistensa sivuvirtoja, teknologiaa, osaamista tai palveluja. Näin toisen toimijan sivuvirta tai jäte muuttuu tuottavaksi resurssiksi toiselle ja säästää kummankin kustannuksia vähentäen myös haitallisia ympäristövaikutuksia. Parhaimmassa tapauksessa symbiooseissa syntyy kaupallisesti menestyviä korkean jalostusasteen tuotteita loppukäyttäjien tarpeisiin sekä kotimaassa että kansainvälisillä markkinoilla.
FISS käynnistynyt seitsemässä maakunnassa
Alueelliset organisoijat tekevät symbioosien edistämistyötä yhdessä yritysten ja muiden toimijoiden kanssa. Heidän tehtäviinsä kuuluu yritysten aktivointi ja sitouttaminen, resurssitiedon vaihto ja verkottaminen sekä symbioosien toteuttaminen. FISS-työpajat toimivat keskeisenä keinona yritysten aktivoinnissa, resurssitiedon keräämisessä ja synergioiden tunnistamisessa. Kerätty resurssitieto ja tunnistetut synergiamahdollisuudet viedään yhteiseen SYNERGie®-tietokantaan. Tietokantaa käytetään synergioiden edistymisen seurantaan ja hyötyjen arviointiin, sekä uusien synergiamahdollisuuksien tunnistamiseen.
Alueelliset organisoijat sparraavat yrityksiä uusien synergia- ja liiketoimintamahdollisuuksien tunnistamisessa ja ideoinnissa, sekä synergioiden käytännön toteuttamisessa. He myös auttavat yrityksiä löytämään tarvittavia yhteistyökumppaneita.
Motiva koordinoi FISS-mallia Suomessa ja kokoaa alueellisten toimijoiden verkostoa yhdistämään resurssien tarjoajat ja tarvitsijat kentällä.
Lue lisää >> FISS – Teolliset symbioosit toimintamalli Suomessa
Lue lisää >> Satakuntaliitto, maakuntahallituksen pöytäkirja
Lue lisää >> FISS Varsinais-Suomi
Lue lisää >> Varsinais-Suomen FISS-työpaja 15.1.2016