Luontosuhdetta vahvistetaan tarinoiden ja myyttien sekä kulttuuriperintöömme kuuluvien juhlien kautta

Etusivu / Luontouutiset / Luontosuhdetta vahvistetaan tarinoiden ja myyttien sekä kulttuuriperintöömme kuuluvien juhlien kautta
Luontosuhdetta vahvistetaan tarinoiden ja myyttien sekä kulttuuriperintöömme kuuluvien juhlien kautta

Ekologiseen kestävyyteen liittyvät teemat ovat monelle Suomeen muuttaneelle uusia ja vieraita. Erityisesti maahanmuuttaneet, joilla on heikko yleissivistävä koulutustausta omasta maastaan, ovat usein hyvin vähän tietoisia tämän hetken ekologisista haasteista ja oman toiminnan vaikutuksesta niihin. Toisaalta samaan aikaan henkilön oma luontosuhde voi olla hyvinkin läheinen ja hänellä voi olla tietoja ja taitoja, joita taas harvalla suomalaisella on.

Opiskelija pitää kasvoillaan kekripukin naamaria.Linnasmäen opistolla Turun Räntämäessä on viime vuosien aikana huomattu, että aineettomaan kulttuuriperintöön liittyvät menetelmät ovat erittäin soveltuvia ja tärkeitä maahanmuuttaneiden kotoutumisen edistämisessä.

Jokainen ihminen kantaa mukanaan oman maansa aineetonta kulttuuriperintöä, kuten tarinoita ja musiikkia. Niiden kautta löytyy myös uusia mahdollisuuksia saattaa eri kulttuuritaustaiset ihmiset yhteen.

Tarinoiden ja laulujen jakaminen kehittää kielitaitoa, vuorovaikutustaitoja ja ilmaisua. Työskentely tukee omakielisyyttä, kuulluksi tulemista ja minäpystyvyyttä.

TAULU-hankkeen myötä kehitetään toimintamallia, jota voidaan hyödyntää maahanmuuttaneiden kotouttamisessa ja varhaiskasvatuksessa 

TAULU-hankkeen kohderyhmänä ovat olleet kotoutumiskoulutuksessa tai aikuisen perusopetuksessa opiskelevat maahanmuuttaneet sekä ohjausalan opiskelijat, jotka saavat työskentelyn myötä itselleen toimintamallin, jota jalkauttaa varhaiskasvatukseen ja alkuopetukseen.

Opiskelijoiden kanssa on tutustuttu suomalaiseen luontoon liittyviin myytteihin ja tarinoihin mm. tarinankerrontakursseilla, esittelemällä lintuihin liittyviä tarinoita ja myyttejä sekä Kalevala-viikon ja Kekri-tapahtuman myötä. Opiskelijoiden kanssa on kuljettu metsässä, jaettu eri kulttuureista löytyviä myyttejä ja tarinoita puista, käärmeistä, linnuista sekä metsänhaltijoista eli suojelijoista.

Luonnon monimuotoisuuden tunnistaminen, luonnon hoitaviin vaikutuksiin tutustuminen sekä luonnon antimiin ja hyötykäyttöön perehtyminen herättävät ihmisessä halun suojella jäljellä olevia varantojamme. Tähän havahtuminen on yksi hankkeen tärkeimmistä tavoitteista. Ja kun samalla vahvistamme kielitaitoa, vuorovaikutustaitoja, kulttuurientuntemusta sekä siirrämme aineetonta kulttuuriperintöä, niin oppimista tapahtuu monella tasolla.

Kolme opiskelijaa maistelevat kuusenkerkkää metsässä.

Monikulttuurinen, monimuotoinen Linnasmäen opisto

Linnasmäen opisto on yksi Suomen suurimmista kansanopistoista. Opiston koulutustarjontaan kuuluvat eri alojen jatko-opintoihin valmistavat kansanopistolinjat, ammatillinen koulutus, aikuisten perusopetus, tutkintokoulutukseen valmentava koulutus sekä maahanmuuttaneiden kielikoulutukset. Opisto on monikulttuurinen ja monimuotoinen oppimisympäristö, joka kokoaa vuosittain lähes tuhat eri ikäistä ja eri koulutustaustaista opiskelijaa lähes 60 eri maasta.

Lisätietoja

Hankeen koordinaattorina toimii tarinankertoja, kansanmuusikko, musiikkiterapeutti ja YAMK Master of Culture and Arts, Anna-Maria Toivonen.

anna-maria.toivonen(at)linnas.fi
puh. 040-847 6515

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *