Kuntien ilmastotyössä myönteistä kehitystä – Ilmastotavoitteiden saavuttamisen haasteet ovat kuitenkin suuret

Etusivu / Ilmasto / Kuntien ilmastotyössä myönteistä kehitystä – Ilmastotavoitteiden saavuttamisen haasteet ovat kuitenkin suuret
Kuntien ilmastotyössä myönteistä kehitystä – Ilmastotavoitteiden saavuttamisen haasteet ovat kuitenkin suuret

Joulukuun alussa Suomen ympäristökeskuksen julkaisema ennakkotieto kuntien ilmastopäästöistä antaa myönteisen viestin. Päästöt laskivat vuoden sisällä yhdeksän prosenttia Suomen kunnissa keskimäärin. Varsinais-Suomen ja Satakunnan kuntien päästökehitys noudattaa samaa linjaa.

Suomen kuntien kasvihuonekaasupäästöjen kehitys sektoreittain 1990 ja 2005–2023.

2020-luvun puolella on nähtävissä selkeä kuntien aktivoituminen ilmastotyössä. Kunnat ovat laatineet omia ilmastosuunnitelmia ja asettaneet tavoitteita hiilineutraalisuuden saavuttamiseksi. Myös käytännön toimenpiteissä on menty eteenpäin. Erityisesti kaukolämmön ja kulutussähkön päästöjä on pystytty laskemaan huomattavasti. Vuodesta 2016 kaukolämmön päästöt ovat laskeneet Varsinais-Suomessa 74 prosenttia ja Satakunnassa 66 prosenttia. Kulutussähkön päästöt on vastaavasti laskeneet alle puoleen samalla aikavälillä kummassakin maakunnassa.

Lämmityksen ja sähkön päästöjen laskiessa tieliikenteen osuus päästöistä on entisestään kasvanut. Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa osuus on vuoden 2023 ennakkotietojen mukaan 30 prosenttia.  Nykytoimin Suomi on laiminlyömässä sitovan velvoitteensa puolittaa päästönsä vuoteen 2030 mennessä vuoden 2005 tasosta. Canemure-hankkeen politiikkasuosituksen mukaan (28.5.2024) liikenteen päästöjä voidaan vähentää merkittävästi ajoneuvoja sähköistämällä, uusiutuvien polttoaineiden avulla sekä kestävien kulkumuotojen valintaan ohjaamalla. Joukkoliikenne, kävely ja pyöräily tuovat päästövähennysten ohella merkittäviä terveyshyötyjä ja vähentävät liikkumattomuuden kustannuksia.

Varsinais-Suomi                                                              Satakunta

ilmastopäästöjen jakauma Varsinais-Suomessa 2023 (ennakkotieto).                ilmastopäästöjen jakauma Satakunnassa 2023 (ennakkotieto).

Varsinais-Suomen ja Satakunnan kuntien yhteenlaskettu kasvihuonekaasupäästöjen jakauma vuonna 2023 (ennakkotieto).
Lähde: Suomen ympäristökeskus, Päästötietopalvelu, Hinku-laskenta ilman päästöhyvityksiä

Maakunnalliset suuntaviivat kuntien ohjenuorana

Myös maakuntatasolla on tehty entistä kokonaisvaltaisempaa ilmastotyötä. Kuusivuotisen Kohti hiilineutraaleja kuntia ja maakuntia (Canemure) -hankkeen aikana Satakunnassa päivitettiin ilmasto- ja energiastrategia 2030 ja Varsinais-Suomessa laadittiin ilmastotiekartta 2030. Nämä ovat toimineet selkeästi ohjenuorana ja kannustimena kuntatason ilmastosuunnitelmille.

Varsinais-Suomessa ilmastosuunnitelma on voimassa tai valmisteilla lähes jokaisessa kunnassa. Satakunnassakin enemmistöllä kunnista on voimassa oleva ilmastosuunnitelma tai vastaava. Useissa kunnissa on myös panostettu energiatehokkuustyöhön liittymällä vapaaehtoiseen kuntien energiatehokkuussopimukseen (KETS).

Skenaarioita, työkaluja, verkostoja ja asiantuntemusta

Kuntia on tuettu ilmastotyössä monin tavoin. Satakunnan ammattikorkeakoulu on laatinut kaikille maakunnan kunnille päästövähennysskenaariot. Skenaariotyökalu on Suomen ympäristökeskuksen kehittämä. Kunnat ovat kokeneet, että skenaariot ovat antaneet tietoa siitä, miten paljon toimenpiteitä tarvitaan päästövähennystavoitteen saavuttamiseksi. Varsinais-Suomessa Valonia tukee kuntia merkittävästi sekä asiantuntijana että luomalla mahdollisuuksia alueelliselle ilmastoyhteistyölle.

Maakunnallista yhteistyötä on kehitetty verkostoitumalla. Varsinais-Suomessa toimii maakunnan yhteistyöryhmän (MYR) alainen ilmastovastuujaosto ja Satakunnassa ilmastoyhteistyöryhmä. Varsinais-Suomen ilmastovastuujaosto toimi ohjaavana tahona ilmastotiekartan valmistelussa. Jaostolla on rooli myös seuraavan maakuntaohjelman laadinnassa. Satakunnan ilmastoyhteistyöryhmässä on edustettuna kaikki Satakunnan kunnat.

Hankkeilla on päästy konkreettisten toimien edistämiseen

Viime vuosina ilmastohanketoiminta on ollut vilkasta. Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa on ollut toteutuksessa kymmeniä ilmastonmuutoksen hillintää ja sopeutumista edistäviä hankkeita. Kunnat ovat hyödyntäneet merkittävässä määrin Ympäristöministeriön tänä vuonna päättyvän Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelman avustuksia. Alueella on myös monia muita kansallisella ja EU-rahoituksella toteutettuja hankkeita.

Hankkeilla on edistetty toimenpiteitä kuntaorganisaatioiden lisäksi muun muassa pk-yrityksissä, taloyhtiöissä ja maatiloilla. Hyviä käytäntöjä kootaan Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämään Kestävyysloikka-palveluun.

Ilmastonmuutoksen hillitsemistoimien lisäksi entistä suunnitelmallisempaa työtä tarvitaan myös ilmastonmuutokseen sopeutumisessa eri sektoreilla. Ilmastotyötä on myös tärkeää kytkeä entistä tiiviimmin muun muassa luonto- ja kiertotaloustyöhön. Maakunnallisten hiilineutraaliustavoitteiden saavuttaminen edellyttää tietoa maakuntatason hiilinielujen ja -varastojen nykytilasta ja skenaarioista sekä aktiivisia toimia maankäyttösektorilla.

Canemure-hanke vauhditti alueellista ilmastotyötä ja työ jatkuu

Varsinais-Suomi ja Satakunta olivat kaksi seitsemästä Kohti hiilineutraaleja kuntia ja maakuntia, Canemure -hankkeessa mukana olleesta maakunnasta. Varsinais-Suomessa alueellista yhteistyötä on koordinoinut ELY-keskus tiiviissä yhteistyössä Valonian ja Varsinais-Suomen liiton kanssa. Satakunnassa aluekoordinaattorina toimi Satakunnan ammattikorkeakoulu.

Lisäksi ympäri Suomen toteutettiin konkreettisia osahankkeita eri toimialoilla. Hankkeen asiantuntijaverkosto – Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus, Tampereen yliopisto ja Ilmatieteen laitos – tuotti uutta tutkimustietoa, ilmastotyökaluja eri kohderyhmille sekä käynnisti vuosittaisen kuntien ja alueiden ilmastopäästölaskennan. EU Life -rahoitteinen hanke (2018–2024) toteutti kansallista ilmastopolitiikkaa alueellisella ja käytännön tasolla. Työssä toteutettiin erityisesti kansallisen energia- ja ilmastostrategian ja keskipitkän aikavälin ilmastopolitiikan suunnitelman linjauksia.

Lisätietoja

Hiilineutraali Lounais-Suomi (ymparistonyt.fi) »
Hiilineutraali Suomi (hiilineutraalisuomi.fi) »
Päästötietopalvelu (paastot.hiilineutraalisuomi.fi) »

 

 

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *