Koulujemme lähivedet

Etusivu / Teemat / Koulujemme lähivedet

Oppia ja elämyksiä lähiveden äärellä

Koulujemme lähivedet -toimintamallissa koulu valitsee oman lähivetensä ja oppilaat tekevät sen äärelle tutkimusretkiä lukuvuoden aikana. Paikallisia yrityksiä, järjestöjä ja yhdistyksiä voi kutsua yhteistyöhön suunnittelemaan, tukemaan ja toteuttamaan toimintaa.

Aihetta kannattaa laajentaa useaan oppiaineeseen. Käsitöissä voidaan rakentaa tutkimusvälineitä, äidinkielessä työstää vesiuutisia ja historiassa tutkia paikallista vesihistoriaa. Mahdollisuudet ovat moninaiset. Kukin koulu räätälöi itselleen sopivan toteutusmallin.

Rauman koulut haastoivat ympäristöohjelman haastekampanjassa Lounais-Suomen koulut mukaan Koulujemme lähivedet -toimintaan vuosina 2015-2020. Toimintaan lähti mukaan lähes 100 koulua ja muuta toimijaa. Haasteeseen vastanneille Varsinais-Suomen ELY-keskus lahjoitti Vesitesti-laukun lähivesien tutkimuskäyttöön.

Vuodesta 2021 alkaen Suomen Rotaryt ovat perustaneet vesirepuille web-shop -kaupan, josta paikallinen rotary-klubi tai muu yhteisö voi ostaa ja jakaa reppuja alueensa kouluille. Koulut ja muut repusta kiinnostuneet voivat tilata reppua  myös suoraan omaan käyttöönsä. Nyt myös paljon kysyttyjä täydennyspaketteja on tilattavissa nettikaupasta.

Vesikasvatusta toteuttavat tahot Lounais-Suomessa tukevat alueen kouluja ja muita yhteisöjä lähivesitutkimuksen toteuttamisessa.

Vesireppu web-shop (Rotary) >> 

Alueen verkosto tukee toimintaa

Alueellamme toimii useita tahoja, jotka tukevat kouluja vesiin liittyvässä ympäristökasvatuksessa:

Aurajokisäätiö, Paimionjoki-yhdistys, Valonia, Lounais-Suomen vesiensuojeluyhdistys, Lounais-Suomen LUMA-keskus (Turun yliopisto), Saaristomeren biosfäärialue, Åbolands naturskola (Natur och Miljö rf), Länsi-Suomen Kalatalouskeskus ry, Pidä Saaristo Siistinä ry, Pyhäjärvi-instituutti ja Varsinais-Suomen ELY-keskus.

Koulujemme lähivedet -logo

Materiaalit ja työkalut

nuori ottamassa vesinäytettä purosta

Vesiaiheiset oppimateriaalit VESI.fi-palvelussa

Ympäristökasvattaja! Lataa nyt vesiaiheiset oppimateriaalit VESI.fi -palvelusta Oppimiskokonaisuuksissa tarkastellaan vettä monesta eri näkökulmasta:
kalakorteista kolmipiikin kuvauskortti

Itämeren kaloja VELMU-kalakorteissa (också på svenska)

Nyt Itämeren lajistoon voi tutustua VELMU-kalakorttien avulla. Kortit täydentävät aiemmin toteutettujen VELMU-lajikorttien lajistoa kalojen osalta.

Tilaa vesitutkimusreppu web-shopista

Vesireppu lähivesien tutkimuksiin on nyt tilattavissa Rotarien web-shop -kaupasta. Myös paljon kaivattuja täydennyspaketteja on saatavissa nettikaupas

Lainaa mikroskooppeja maastoon

Lounais-Suomen LUMA-keskus tarjoaa koulujen ja muidenkin kiinnostuneiden käyttöön maastoon mukaan otettavia käsikäyttöisiä mikroskooppeja. Mikrosko

Käytä tunnusta!

Koulujemme lähivedet -tunnus on kaikkien toimintamallia toteuttavien ja edistävien käytettävissä. Vie logo nettisivuillenne ja linkitä tälle sivulle, käytä somekuvia somettaessasi aiheesta, tulosta juliste seinälle.

Tunnus esim. nettisivulle (jpg, 300x120 pxl)
Tunnus, läpinäkyvä (png, 2596x929 pxl)
Somekuva 1 (jpg, 1000x1000 pxl)
Somekuva 2 (jpg, 1000x1000 pxl)
Somekuva 3, ruotsinkiel. (jpg, 1000x1000 pxl)
Juliste (jpg, 3508x4961 pxl)

Lounais-Suomen ympäristökasvatuksen Kehrä-uutiskirje

Kehrä -ryhmä kokemusten vaihtoon

Kehrä – Lounais-Suomen ympäristökasvatus