Ruokahävikkikamppis kampuksella

Etusivu / Ajankohtaiset / Ruokahävikkikamppis kampuksella
Ruokahävikkikamppis kampuksella

Turun yliopiston kampuksella on meneillään Vähemmän jätettä, enemmän kiertoa (VäKi)–hanke, jonka tarkoituksena on löytää kiertotaloutta hyödyntävä, resurssitehokas ja monistettava malli ruokaketjun ruokahävikin vähentämiseksi.

Hankkeen tavoitteena on vähentää biojätteen syntymistä kaikissa ruokaketjun vaiheissa ja kierrättää syntyvä jäte mahdollisimman lähellä sen syntysijaa.

VäKi kaavio
Hankkeen toimintaidea

Biojätteen syntymistä ehkäistään koulutuksen, viestinnän ja raaka-aineiden valintojen avulla. Kiertotaloutta edistetään kompostoimalla biojäte lähellä sen syntysijaa ja kierrättämällä sen ravinteet paikallisesti.

Biojäte hyödynnetään kaupunkiviljelyssä

– Käytännössä VäKi-pilottia toteutetaan Turun yliopiston kampuksella. Kampuksen opiskelijaravintoloissa syntyvää ruokahävikkiä vähennetään ruokahävikkikampanjoilla. Unican Macciavelli-ravintolan biojätteet kompostoidaan. Opiskelijat hyödyntävät kompostia puolestaan kaupunkiviljelypalstallaan Ylioppilaskylässä, kertoo projektipäällikkö Leena Erälinna Turun yliopiston Brahea-keskuksesta.

VäKi satoa Leena Erälinna
Sato palkitsee! (kuva: Mira Lahtinen)

– Ensimmäisen vuoden viljelykokemukset olivat opiskelijoille niin kannustavia, että he suunnittelevat jo kahden palstan vuokraamista yhden sijaan, vaikka osa opiskelijoista oli viimekeväänä aivan vasta-alkajia eikä kasvikausikaan ollut helppo, kertoo Leena.

Kierrätysravinteisiin perustuva kaupunkiviljely tuoreena ja itse viljeltyinä kasviksina ja vihanneksina hyödyttää kaupunkiyhteisöä sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti. Kaupunkiviljelyosuuskunnat antavat opiskelijoille taloudellista tukea vähentäen ruokakuluja ja ovat luonteva tapa toimia yhteisöllisesti ja osallistuttaa. Samalla lähellä tuotettuihin ja kulutettuihin kierrätysravinteisiin perustuva luonnonmukainen viljely on vesistöystävällisempi vaihtoehto.

Yhteistyöllä on saatu jo paljon aikaan

– Opiskelijaravintola Macciavellin henkilökunta on edelläkävijöitä ravintolakompostoinnissa, ja ilman heidän innostunutta panostustaan kompostointi ja ravinnekierto-pilotti ei olisi mahdollista, kertoo Leena Erälinna tyytyväisenä.

– Samoin Biolanin panos hankkeen toteuttamisessa on ollut merkittävä, he ovat olleet vahvasti ravintolakopostoinnin kehitystyössä mukana, jatkaa Leena.

Hanketta koordinoi Turun yliopiston Brahea-keskus ja yhteistyökumppaneina ovat Unica Oy ja Biolan Oy. Rahoittajina ovat Ympäristöministeriön Ravinteiden kierrätyksen edistämistä ja Saaristomeren tilan parantamista koskevan ohjelman 4. kokeilu- ja kehittämishanke, yhteistyökumppanit ja Keskitien tukisäätiö.

Lisätietoja: projektipäällikkö Leena Erälinna, leena.eralinna@utu.fi, p. 040 684 7450

Lue lisää
>> VäKi-blogi
>> Facebook: VäKi – Vähemmän jätettä, enemmän Kiertoa

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *