Ympäristöohjelma

Etusivu / Teemat / Ympäristöohjelma

Lounais-Suomen ympäristöohjelma sisältää viisi kehityspolkua ja vuosille 2014 - 2020 niille nimettiin toiminnan painopisteet. Ohjelmaa on hyödynnetty luotaessa ympäristönäkökulmaa alueen monissa muissa strategia- ja ohjelmatöissä. Se on toiminut myös alueen toimijoiden selkänojana rahoitusten haussa. Ohjelman toteuttamista edistettiin Ympäristö Nyt -palvelun Haasteareenalla.

2020-luvulla lounaissuomalaista ympäristötyötä ohjaa monipuolinen kattaus syvemmälle toiminnan suunnitteluun pureutuvia strategioita, ohjelmia ja tiekarttoja. Ilmastonmuutos, luontokato, kiertotalous ovat nousseet yhteiskunnallisessa keskustelussa uudelle tasolle. Myös näihin liittyvä yhteistyö alueella on lisääntynyt ja saanut uusia muotoja.

Yleisluonteiselle ympäristöohjelmalle ei ole enää sellaista tarvetta kuin aikaisemmin. Maakuntastrategioissa ympäristöasiat ovat entistä näkyvämmin alueen kehittämisen keskiössä. Myös monet kunnat ovat laatineet omia ohjelmiaan ja asettaneet kunnianhimoisiakin tavoitteita.

Kestävät valinnat -linkki
Kestävät valinnat

 

Luonto ja kulttuuriympäristö -linkki
Luonto ja kulttuuriympäristö

Lähivedet -linkki
Lähivedet

Ruokalautanen -linkki
Ruokalautanen

Resurssiviisaus -linkki
Resurssiviisaus

Ympäristöohjelman toteuttamisen kannustajana toimi Haasteareena vuoteen 2020 asti. Haasteita heitettiin ja niihin vastattiin alueen organisaatioiden toimesta, mukaan lähti kuntia, yrityksiä ja muita yhteisöjä.

Innokkaimmin haastekampanjaan osallistuivat koulut. Rauman Koulujemme lähivedet -haasteeseen vastasi lähes 100 koulua ja muuta toimintamallin toteuttajaa. Haasteen saaman suuren kiinnostuksen myötä syntyi Koulujemme lähivedet -toimintaa toteuttaville tukiverkosto alueella ympäristökasvatusta toteuttavista toimijoista.  >> Lue lisää 

Ympäristöohjelmaa toteuttanut haastekampanja on päättynyt, mutta toiminta alueella jatkuu! Ympäristö Nyt -palvelu seuraa ja uutisoi alueella tapahtuvasta aktiivisesti.