IPCC: Ilmastonmuutoksen vaikutukset ja riskit suuria

Etusivu / Ilmasto / IPCC: Ilmastonmuutoksen vaikutukset ja riskit suuria
IPCC: Ilmastonmuutoksen vaikutukset ja riskit suuria

IPCC:n 28.2.2022 julkaisema kuudes raportti käsittelee ilmastonmuutoksen vaikutuksia, sopeutumista muutoksiin ja haavoittuvuutta.

Raportin mukaan ilmastonmuutoksen vaikutukset koskettavat laajoja ihmisryhmiä sekä vaikuttavat laajasti luontoon ja alueisiin. Helleaallot, kuivuus ja metsäpalot ovat yleistyneet ympäri maailman, mikä vaikuttaa kaikkiin luonnon ekosysteemeihin. Lisäksi ruokaturva ja vesiturvallisuus ovat heikentyneet.

Vaikuttavat toimenpiteet tehdään alueilla ja kunnissa

Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät selvimmin, kun katsotaan vähän kauempaa ja tarkastellaan aikajanaa. Monet muutoksen hillintään ja siihen sopeutumiseen tarvittavat päätökset tehdään kuitenkin lähellä: kunnissa, yrityksissä ja kotitalouksissa. Kansallinen ilmastopolitiikka ohjaa yhteiskunnan toimijoita kohti Suomen tavoitetta olla hiilineutraali vuonna 2035.

Lounaisessa Suomessa on paneuduttu ilmastotyöhön ohjelmallisesti. Varsinais-Suomen ilmastotiekartan ensimmäinen vaihe julkaistiin helmikuussa 2021 ja merkittävät täydennykset siihen julkaistaan maaliskuun 2022 aikana. Satakunnan ilmasto- ja energiastrategia 2030 julkaistiin niinikään vuosi sitten.

Ilmastotyö on jatkuva prosessi. Kansallinen lainsäädäntö ja politiikkatavoitteet täsmentyvät jatkuvasti, mikä vaikuttaa myös alueellisiin tavoitteisiin ja toimenpiteisiin, toteaa erityisasiantuntija Merja Haliseva-Soila Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Sade- ja myrskytulvat lisääntyvät ilmastonmuutoksen vaikutuksesta. Sellaisille vesistö- tai rannikkoalueille, joilla sijaitsee yksi tai useampi merkittävä tulvariskialue, tehdään tulvariskien hallintasuunnitelma. Maa- ja metsätalousministeriö on joulukuussa 2021 hyväksynyt suunnitelmat vuosille 2022-2027.

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *