Vesi, ehtymätön luonnonvara – vai onko?

Etusivu / Ilmasto / Vesi, ehtymätön luonnonvara – vai onko?
Vesi, ehtymätön luonnonvara – vai onko?

Yli kolmasosa ihmiskunnasta kärsii vuosittain tai kausittain vesipulasta. Osa maista käyttää vesivaransa loppuun. Toisilla niitä ei ole ikinä ollutkaan.

Pohjaveden pinnat ovat alentuneet merkittävästi. Ilmastonmuutoksen aiheuttamat sään ääri-ilmiöt (kuivuudet, tulvat, rankkasateet) vaikeuttavat entisestään veden hankintaa ja puhdistamista. Miten tilanne saataisiin muuttumaan?

Me kaikki voimme vaikuttaa vesipulaan!

Ehkä täällä Suomessa ongelma ei tunnu kovin suurelta, kun meillä on pääsääntöisesti hyvän laatuista vettä riittävästi saatavilla. Sitähän tulee hanasta. Mutta, kun ostat kaupasta uudet farkut, paidan, lenkkarit, kännykän tai vaikka banaanin, on sen tuottamiseen kulunut valtava määrä vettä. Tätä välillistä vedenkulutusta on vaikeaa mitata, mutta on arvioitu, että jokainen meistä kuluttaa päivittäin vettä useita tuhansia litroja. Tämä vesi on yleensä kulutettu alueilla, joilla muutoinkin on pula puhtaasta juomavedestä.

Me kaikki voimme vaikuttaa vedenkulutuksen vähenemiseen omilla kulutustottumuksillamme. Voimme esimerkiksi vähentää kulutusta, ostaa kestäviä tuotteita, kierrättää, suosia suomalaisia tuotteita ja lisätä kasvisten syöntiä lihan sijaan. Mitä vähemmän kulutamme ja tuotamme uusia tuotteita, sitä vähemmän kuluu myös vettä.

Säästä vesivaroja ja rahaa

Puhdas vesi on maailman paras ja terveellisin janojuoma. Me saamme sitä suoraan hanasta. Kotona vettä kuluu myös vessan vetämiseen, ruoanlaittoon, siivoamiseen ja peseytymiseen. Vettä käytetään usein myös puutarhassa kasvien kasteluun tai auton pesuun. Kaikki käytetty vesi ohjautuu jätevedenpuhdistuksen kautta takaisin luonnon vesiin.

Tätä suoraa vedenkulutusta voimme pienentää esimerkiksi vaihtamalla vesikalusteet vähän vettä käyttäviin malleihin, täyttämällä pesukoneet mahdollisimman täyteen, ottamalla pikaisempia suihkuja sekä hyödyntämällä sadevettä vaikka puutarhan kastelussa.

Olemme Lounais-Suomessakin kokeneet pitkiä sateettomia jaksoja, joiden seurauksena talousvesivarat ovat paikoitellen huvenneet varsin niukoiksi. Ilmastonmuutoksen vaikutuksiin kannattaa ajoissa sopeutua muuttamalla kulutustottumuksiaan kohtuullisempaan suuntaan.

Pienilläkin vähentämistoimilla ja kulutustottumuksien muutoksella saadaan aikaan säästöä – pienistä tipoista kasvaa suuri virta.

Näkökulmia asiantuntijoilta

Älälotraa_1500x1000

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *