Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri vastaa ilmastohaasteisiin

Etusivu / Ilmasto / Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri vastaa ilmastohaasteisiin
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri vastaa ilmastohaasteisiin

Turun Sanomien Puheenvuorossa 23.4.2021 VSSHP:n johtajat Leena Setälä ja Matti Bergendahl esittelivät sairaanhoitopiirin kestävän kehityksen ohjelmaa. Kirjoittajat kiinnittävät huomiota siihen, miten merkittävä terveydenhuollon sektori on päästöjen aiheuttajana.

VSSHP:n kestävän kehityksen ohjelma 2020–2024 on hyvä esimerkki suuren organisaation kehittämisestä tavalla, jossa tartutaan myös ilmastopäästöjen vähentämisen kannalta oleellisiin tekijöihin.

Ohjelman tavoitteena on seuraavia keskeisiä asioista: Hankintamenettelyjä uudistetaan ympäristöä paremmin huomioivaksi. Henkilöstölle tarjotaan kestävän kehityksen koulutusta. Erilaisia sähköisiä palveluja, kuten etävastaanotot, kehitetään vähentämään liikkumistarvetta. Ruokapalvelut siirtyvät kasvisvoittoiseen valikoimaan. Lukuisten rakennusten energiatehokkuuden parantaminen on erityisen merkittävä asia, samoin kiertotalousperiaatteiden käyttöönotto. Kevyen työmatkaliikenteen edistäminen pyöräpysäköinnin tiloja parantamalla on monella tapaa tärkeää.

Kansallisen tason ohjelma puuttuu

Kirjoittajat heittävät palloa myös kansalliselle tasolle. Suomesta puuttuu kansallisen tason ohjelma terveydenhuollon päästöjen vähentämiseksi. Tähän kytkeytyy myös kaupunki-/taajamasuunnittelu, rakennusala, tarvikkeiden ja palvelujen tuottajat ja alihankkijat.

VSSHP Kestävän kehityksen ohjelma vuosille 2020-2024 (pdf, lähde: vsshp.fi)

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *