Kunnille uusi työkalu päästövähennystoimien suuntaamiseen

Etusivu / Ilmasto / Kunnille uusi työkalu päästövähennystoimien suuntaamiseen
Kunnille uusi työkalu päästövähennystoimien suuntaamiseen

Suomen ympäristökeskus SYKE uutisoi 26.4.2021 julkaisemastaan uudesta kasvihuonekaasupäästövähennysten suunnittelutyökalusta, joka tukee kuntien ja maakuntien ilmastotyötä. Työkalulla voidaan muodostaa erilaisia päästöskenaarioita, jotka perustuvat kunkin kunnan nykyhetken päästötilanteeseen sekä erilaisiin päästöihin vaikuttaviin tekijöihin ja toimenpiteisiin. Sen avulla voidaan arvioida, minkälaisia muutoksia eri sektoreilla tarvitaan, jotta päästään asetettuihin päästövähennystavoitteisiin. Työkalun käyttö tukee myös alueellisten ilmastotiekarttojen vaikutusten arviointia.

”Kunnat ja maakunnat ovat asettaneet itselleen haastavia päästövähennystavoitteita, joiden saavuttamiseksi tarvitaan monenlaisia toimenpiteitä. SYKEn helmikuussa 2020 julkaisema kuntien kasvihuonekaasupäästöjen laskentajärjestelmä mahdollistaa toimenpiteiden jälkiseurannan usean eri päästösektorin osalta. Nyt julkaistu päästövähennysten suunnittelutyökalu täydentää tätä työkalukokonaisuutta”, sanoo erikoistutkija Laura Saikku SYKEstä.

Työkalun avulla on mahdollista tarkastella päästövähennyskeinojen vaikuttavuutta alueellisesti ja sitä tullaan jatkossa kehittämään niin, että sillä voidaan tarkastella yksittäisten toimenpiteiden päästövaikutuksia entistä tarkemmin. Työkalulla voidaan tarkastella myös vaihtoehtoista toimenpiteitä, jolla voidaan saavuttaa vastaavan suuruinen päästövähenemä tavoitevuoteen mennessä.

 

Lue koko artikkeli Suomen ympäristökeskuksen sivuilla

 

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *