Särkikaloista saa valmistettua maukkaita ja terveellisiä ruokia
Särkikalat uuteen arvoon
Särkikaloista tunnetuimmat ovat särki ja lahna, mutta vesissämme elää särkikalalajeja lähes 20, kuten pasuri, ruutana, salakka, suutari ja säyne.
Tuontikalan tilalle lähikalaa
Suomalaiset syövät kalaa vuodessa lähes 15 kg/henkilö, mutta suurin osa tästä on ulkomaista tuontikalaa, lähinnä norjalaista kasvatettua lohta. Kotimaisen kalan kulutus on vähentynyt 2000-luvulla noin kolmanneksella ja tuontikalan määrä on vastaavasti lähes kaksinkertaistunut. Kotimaisista kaloista syödään eniten kasvatettua kirjolohta ja luonnonkalojen osuus on varsin pieni.
Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan kalaa tulisi syödä monipuolisesti 2-3 kertaa viikossa, eri kalalajeja vaihdellen. Kala on erinomainen proteiininlähde ja sisältää D-vitamiinia ja hyviä rasvahappoja. Särkikalat tarjoavat kotimaisena kalana eettisen ja ekologisen vaihtoehdon tuontikalalle ja kasvatetulle kalalle. Ylipäätään kotimaista villikalaa tulisi käyttää enemmän ravinnoksi.
Särkikaloja on aikoinaan käytetty Suomessa mm. kuivattuna ja suolakalana. Oikein käsiteltynä ja valmistettuna särkikala muuttuu keittiössä helposti ruuaksi. Savustettu lahna on tästä hyvä esimerkki. Särjen voi jauhaa massaksi tehosekoittimella ja tehdä mureketta tai pihvejä.
Tiedätkö, mitä on savolainen sardiini? Se on uunissa valmistettua purkkisärkeä. Pitkällä haudutuksella ruodot pehmenevät huomaamattomiksi. Myös kokit ovat kokeilleet särkikalaa uudella innolla ja ihastuneet. Reseptejä löytyy netistä runsaasti ja jalostettuja särkituotteita on tarjolla kauppojen hyllyilläkin.