Särkikala hyötykäyttöön

Etusivu / Teemat / Vaikuta vesiin Nyt / Ostan ja laitan ruokaa / Särkikala hyötykäyttöön

Särkikaloista saa valmistettua maukkaita ja terveellisiä ruokia

Särkikalat uuteen arvoon

Särkikalat ovat ennen olleet Suomessa tärkeitä ruokakaloja, mutta nykyään niiden käyttö ruokana on vähäistä ja ne mielletään usein vähempiarvoisiksi ns. roskakaloiksi. Niitä väheksytään aivan suotta, sillä niistä saa valmistettua maukkaita ja terveellisiä ruokia ja samalla tulee tehtyä hyvä teko vesistölle.

Särkikaloista tunnetuimmat ovat särki ja lahna, mutta vesissämme elää särkikalalajeja lähes 20, kuten pasuri, ruutana, salakka, suutari ja säyne.

Särkikalat viihtyvät rehevöityneissä vesistöissä, joissa ne pärjäävät muita kalalajeja paremmin. Särkikalat toimivat osaltaan rehevöitymisen ylläpitäjinä syömällä eläinplanktonia, joka puolestaan pitää kasviplanktonin (levien) määrää kurissa. Runsas särkikalakanta vähentää eläinplanktonin määrää tehokkaasti, jolloin levät pääsevät runsastumaan. Särkikalat myös pöyhivät pohjaa ruokaa etsiessään, mikä lisää ravinteiden vapautumista pohjalietteestä veteen. 

Tuontikalan tilalle lähikalaa

Suomalaiset syövät kalaa vuodessa lähes 15 kg/henkilö, mutta suurin osa tästä on ulkomaista tuontikalaa, lähinnä norjalaista kasvatettua lohta. Kotimaisen kalan kulutus on vähentynyt 2000-luvulla noin kolmanneksella ja tuontikalan määrä on vastaavasti lähes kaksinkertaistunut. Kotimaisista kaloista syödään eniten kasvatettua kirjolohta ja luonnonkalojen osuus on varsin pieni.

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan kalaa tulisi syödä monipuolisesti 2-3 kertaa viikossa, eri kalalajeja vaihdellen. Kala on erinomainen proteiininlähde ja sisältää D-vitamiinia ja hyviä rasvahappoja. Särkikalat tarjoavat kotimaisena kalana eettisen ja ekologisen vaihtoehdon tuontikalalle ja kasvatetulle kalalle. Ylipäätään kotimaista villikalaa tulisi käyttää enemmän ravinnoksi.

Särkikaloja on aikoinaan käytetty Suomessa mm. kuivattuna ja suolakalana. Oikein käsiteltynä ja valmistettuna särkikala muuttuu keittiössä helposti ruuaksi. Savustettu lahna on tästä hyvä esimerkki. Särjen voi jauhaa massaksi tehosekoittimella ja tehdä mureketta tai pihvejä.

Tiedätkö, mitä on savolainen sardiini?  Se on uunissa valmistettua purkkisärkeä. Pitkällä haudutuksella ruodot pehmenevät huomaamattomiksi. Myös kokit ovat kokeilleet särkikalaa uudella innolla ja ihastuneet. Reseptejä löytyy netistä runsaasti ja jalostettuja särkituotteita on tarjolla kauppojen hyllyilläkin.