Suojavyöhykkeiden määrä kasvanut, mutta kohdentuminen heikkoa

Etusivu / Ajankohtaiset / Suojavyöhykkeiden määrä kasvanut, mutta kohdentuminen heikkoa

Suojavyöhykkeiden perustaminen ravinnekuormituksen kannalta kriittisille peltolohkoille on tehokas tapa vähentää vesistöjen ravinnekuormitusta. Parhaimmat hyödyt suojavyöhykkeistä saadaan kaltevilla tai tulvaherkillä vesistöihin rajoittuvilla peltolohkoilla. Vuoden 2015 ympäristösitoumuksen ehtojen mukaan suojavyöhykkeen voi perustaa vesistön tai valtaojan varrella sijaitsevalle pellolle. Suojavyöhykkeen leveydeksi on määritelty yli 3 m ja suojavyöhykkeellä on oltava monivuotinen, lannoittamaton ja kasvinsuojeluaineilla käsittelemätön nurmi, joka on niitettävä ja korjattava vuosittain.

Varsinais-Suomi ja Satakunta kuuluvat suojavyöhykkeiden kohdentamisalueeseen, jolla maksetaan korotettua korvausta. Tämän johdosta suojavyöhykkeiden kokonaismäärä on kasvanut huomattavasti, mutta samalla kohdentuminen vesiensuojelun kannalta kriittisimmille alueille maakuntien sisällä on heikentynyt. Vuonna 2015 toteutuneita suojavyöhykkeitä oli Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueella yhteensä 5521 peltolohkolla.

Suojavyöhykkeiden yleissuunnitelmia on laadittu 2000-luvun alusta alkaen Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa sijaitseville valuma-alueille, joissa korkeusvaihtelut tai tulvariski ovat suuria. Suojavyöhykkeiden yleissuunnitelmat perustuvat kaltevuuden ja tulvariskialueiden tarkasteluun sekä maastokäynteihin kohdealueilla. Suunnitelmissa on määritelty erikseen erittäin tarpeelliset ja tarpeelliset suojavyöhykealueet.

Lue lisää >> Varsinais-Suomen ELY-keskus

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *