SATUMAA – Satakunnan muuttuvat suomaat: turvetuotannosta uusiin elinkeinoihin ja merkityksiin 2024–2026

Etusivu / Ilmasto / SATUMAA – Satakunnan muuttuvat suomaat: turvetuotannosta uusiin elinkeinoihin ja merkityksiin 2024–2026
SATUMAA – Satakunnan muuttuvat suomaat: turvetuotannosta uusiin elinkeinoihin ja merkityksiin 2024–2026

Satakunnan muuttuvat suomaat -hanke tähyää soiden ja turvetuotantoalueiden tulevaisuuteen. Hanke on osa Satakuntaliiton rahoittamaa Oikeudenmukaisen siirtymän rahaston (JTF) hankekokonaisuutta. 

Hankkeen kokonaisvaltainen lähestymistapa mahdollistaa Satakunnan suoalueiden nykytilanteen ja tulevaisuuden hahmottamisen niin ympäristön ja ekologian, talouden kuin sosiaalisen ja kulttuurisen ympäristön näkökulmista. Tarkastelun ulottaminen nykyhetken lisäksi myös historiaan ja erityisesti tulevaisuuteen mahdollistaa monipuolisen tiedon kokoamisen ja lisäämisen paikallisille ja alueellisille toimijoille suoalueista ja niiden käytön mahdollisuuksista ja merkityksistä osana satakuntalaisten elämää.

Satakunnan muuttuvat suomaat -hankkeen tavoitteena on tukea turvetuotannosta poistuvien suoalueiden uutta monikäyttöä ja oikeudenmukaista siirtymää huomioiden kansainväliset, kansalliset ja alueelliset hiilineutraalisuus -ja ilmastotavoitteet sekä vesiensuojelun tavoitteet. Tavoitteeseen pääsemiseksi hankkeessa kootaan, tuotetaan ja jaetaan tietoa sekä yksityisen että julkisen päätöksenteon tueksi.

Hanke tarkastelee suoalueiden käyttöä ja merkityksiä koko Satakunnan alueella, mutta keskittyy erityisesti kolmen case-alueen avulla tarkentamaan kokonaiskuvaa yksittäisen suoalueen käyttöön liittyvistä mahdollisuuksista ja vaihtoehdoista. Hankkeen kohdealueiksi ovat alkukartoituksen perusteella valikoituneet suoalueet eri puolilta Satakuntaa: Euran ja Eurajoen kuntien alueella sijaitseva Lamminsuo-Kahalansuo, Säkylän Köyliössä sijaitseva Kakkurinsuo sekä Kankaanpään Honkajoen Puuojankeidas-Lakkikeidas. Näillä suoalueilla on tällä hetkellä monia käyttömuotoja kasvu- ja polttoturpeen nostosta erilaisiin jälkikäyttömuotoihin. Suoalueiden tulevaisuudennäkymiin alueet tarjoavat siten laajan perspektiivin.

Monipuolista tietoa yhteistyössä

Suoalueiden tulevaisuudennäkymiä tarkastellaan laajasti niin ympäristön, talouden kuin ihmisten näkökulmasta, ja hankkeen toteutuksestakin vastaa monitieteinen tiimi. Siihen kuuluu asiantuntijoita Turun yliopistosta, sekä Kauppakorkeakoulun Porin yksiköstä että Digitaalisen kulttuurin, maiseman ja kulttuuriperinnön tutkimuksen yksiköstä. Monitieteiseen tiimiin kuuluu myös toisena toteuttajana toimivan Suomen Ympäristökeskuksen asiantuntijoita. Työryhmässä yhdistyvät taloustieteen, sosiologian, maisemantutkimuksen, maantieteen, biologian ja oikeustieteen osaaminen.

Paras tieto suoalueista, niille mahdollisista käyttömuodoista ja niiden merkityksistä löytyy kuitenkin paikallisilta sidosryhmiltä. Siksi tietoa kootaan, tuotetaan ja levitetään tiiviissä yhteistyössä sidosryhmien kanssa.

Lue lisää (utu.fi) »

Suomaisema.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *