Satakunnan kuntien ilmastopäästöt vähenivät 6,5 prosenttia – kuntien välillä on eroja

Etusivu / Ajankohtaiset / Satakunnan kuntien ilmastopäästöt vähenivät 6,5 prosenttia – kuntien välillä on eroja
Satakunnan kuntien ilmastopäästöt vähenivät 6,5 prosenttia – kuntien välillä on eroja

Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) ennakkotietolaskelman mukaan kuntien yhteenlasketut ilmastopäästöt vähenivät 7,4 prosenttia vuonna 2020 edellisvuoteen verrattuna. Satakunnan kuntien osalta vähennysprosentti oli 6,5%.

Suurin pudotus tapahtui vuoden sisällä sähkön käytön päästöissä: Suomen kaikki kunnat: -20,3%, Satakunnan kunnat: -20,8%. Sähkön käytön päästöjä laski siirtymä fossiilisten polttoaineiden käytöstä tuulivoimaan sekä lämpimän vuoden seurauksena laskenut sähkön kulutus.

Pylväskuvaaja Satakunnan ilmastopäästöjen kehityksestä 2005-e2020
Satakunnan kuntien yhteenlasketut kasvihuonekaasupäästöt sektoreittain vuosina 2005–2020. Vuoden 2020 luvut ovat ennakkotietoja, lopulliset tiedot valmistuvat keväällä 2022. (SYKE, ALas-laskentamalli)

Satakunnan kunnista eniten sekä kokonaispäästöjä että päästöjä asukasta kohden vuodesta 2019 vuoteen 2020 vähensivät Pori ja Rauma (-8%). Vuoden 2005 tasosta  eniten päästöjä ovat vähentäneet Siikainen ja Nakkila (-48%). Eniten asukaskohtaisia päästöjä vuodesta 2005 on vähentänyt Pori (-43%).

Suomen kuntien keskiarvoista 2019-2020 päästövähennystä (-7%) paremmin tai samalla tasolla pärjäsivät Rauma, Pori ja Ulvila. Satakunnan kunnista Eurajoki, Harjavalta, Jämijärvi, Kankaanpää, Kokemäki, Nakkila, Pori, Rauma, Siikainen, Säkylä ja Ulvila ovat vähentäneet yhtä paljon tai enemmän kokonaispäästöjä kuin kunnissa keskiarvoisesti vuoden 2005 tasosta vuoteen 2020 (-26%).

Kuntien päästövähennyksiä tarkastellessa on tärkeää muistaa, että Satakunnasta löytyy toisistaan paljonkin eroavia kuntia. Muun muassa erilaiset elinkeinorakenteet, maantieteelliset ominaisuudet sekä asukastiheys vaikuttavat etenkin kuntien asukaskohtaisiin päästöihin merkittävästi. Tämän vuoksi kuntien ja maakuntien välinen yhteistyö ja hyvien käytänteiden jakaminen on tärkeää ilmastotyön kannalta.

SYKEn päästölaskentajärjestelmä ALas kattaa kaikki Suomen kunnat ja 80 päästösektoria. Kaikille kunnille ja sektoreille lasketaan päästöt ja energiankulutus vuosittain. Tällä hetkellä lopulliset päästötulokset ovat saatavissa vuosille 2005—2019. Nyt julkaistu alueellisten kasvihuonekaasupäästöjen ennakkotietolaskenta (ALasPre) toteutettiin ensimmäistä kertaa ALas-järjestelmässä. Julkaisun tarkoituksena on parantaa laskentajärjestelmän ajantasaisuutta tarjoamalla ennakkoon tietoa päästöjen kehityssuunnasta ennen tulevana keväänä tapahtuvaa lopullisten tilastojen julkaisua.

Sekä kuntakohtaisiin että maakuntakohtaisiin päästöihin voit tutustua osoitteessa: https://paastot.hiilineutraalisuomi.fi/

 

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *