Lounavoima Oy, Quantitative Heat Oy 24.9.2020
Salossa otetaan uusi askel kohti päästöttömämpää lämmöntuotantoa. Korvenmäen ekovoimalaitoksen tontilla kallioperään porataan lämpövarasto, johon kesäajan tuotannossa syntyvä ylimääräinen lämpö varastoidaan.
Varastoitu lämpö käytetään talvella, kun lämmöntarve on suurimmillaan. Lämpövaraston poraukset alkavat loppuvuonna ja ensimmäisen vaiheen on määrä valmistua kesään 2021 mennessä. Hankkeeseen on saatu Työ- ja elinkeinoministeriön investointitukea.
Lounavoima Oy ja Quantitative Heat Oy (QHeat) ovat allekirjoittaneet sopimuksen keskisyvän geotermisen lämpövaraston rakentamisesta Korvenmäen ekovoimalaitoksen yhteyteen Saloon. Salon geoterminen lämpövarasto on yksi ensimmäisistä koko Euroopassa. QHeat toteuttaa parhaillaan vastaavanlaista lämpövarastoa Vantaan Energialle.
Ensimmäisessä vaiheessa Korvenmäkeen toteutetaan QHeatin kehittämällä tekniikalla yksi syvälämpökaivo, joka on syvyydeltään noin kaksi kilometriä. Mikäli kaikki menee suunnitellusti, toteutetaan ekovoimalaitoksen tontille yhteensä kuusi syvälämpökaivoa. Kuuden syvälämpökaivon lämpövarasto tuottaa lämpöä 8–10 GWh vuodessa, mikä vastaa 400–500 omakotitalon vuotuista lämmöntarvetta.
Ekovoimalaitoksen valmistuessa kesällä 2021 Salon kaukolämmöntuotannon hiilidioksidipäästöt laskevat puoleen aiemmasta, kun jätepolttoaineella korvataan fossiilisia polttoaineita ja turvetta. Lämpövarasto parantaa ekovoimalaitoksen kaukolämmön tuotannon hyötysuhdetta, kun kesäaikana syntyvä ylimääräinen lämpö varastoidaan ja käytetään talvella, kun lämmöntarve on suurimmillaan. Lämpövarastolla tuotettu kaukolämpö ei tuota hiilidioksidipäästöjä.
Työ- ja elinkeinoministeriö myönsi Lounavoiman lämpövarastohankkeelle investointitukea. Tukea myönnettiin uusiutuvan energian hankkeille, jotka tarjoavat tulevaisuuden energiaratkaisuja vuoteen 2030 tähtäävien kansallisten ja EU-tavoitteiden saavuttamiseksi.
– Olemme suunnitelleet hanketta pitkään yhdessä ja nyt on hienoa siirtyä toteutusvaiheeseen. Lämpövaraston valmistuessa Lounavoima pystyy hyödyntämään kesäajan hukkalämpöjä aivan uudella tavalla, mikä tulee entisestään tehostamaan laitoksen hyötysuhdetta ilman hiilidioksidipäästöjä, iloitsee QHeatin operatiivinen johtaja Mikael Maksimow.
Lounavoima on selvittänyt lämmön varastoimista aiemmin yhteistyössä mm. Turun Ammattikorkeakoulun kanssa ja aiheesta on valmistunut myös Aalto-yliopistoon diplomityö. Yhteistyö QHeatin kanssa käynnistyi alkuvuonna 2019.
– QHeatilla on mielenkiintoinen uusi tekniikka, mikä antaa meille hienon mahdollisuuden tuottaa entistäkin puhtaampaa kaukolämpöä ja vastaa Lounavoiman tavoitteisiin hyödyntää jäte mahdollisimman tehokkaasti, kertoo Lounavoiman toimitusjohtaja Petri Onikki.