Porissa taltutetaan ruokahävikkiä
Porin kaupunki haastaa kunnat ruokahävikin vähentämiseen ruokapalveluissaan. Erityisesti haaste heitetään muille Ravinneneutraali kunta (RANKU) -hankkeen kunnille: Mynämäki, Nakkila, Taivassalo, Turku ja Vehmaa.
Porissa on tartuttu ruokahävikin vähentämiseen organisoimalla ylijäämäruuan hyödyntäminen tehokkaasti. Ravitsemuspalveluiden suurin hävikki syntyy tarjolle laitetusta ruuasta, joka ei päädy asiakkaalle syötäväksi.
– Tarjoiluhävikin pienentämiseksi syömäkelpoinen ruoka lahjoitetaan ruoka-apuun asukastuville ja yhdistyksille roskiin heittämisen sijaan. Henkilökunnalla on myös mahdollisuus ostaa tarjoilusta ylijäänyttä ruokaa, selvittää projektipäällikkö Tiina Toivonen.
Tällä hetkellä ylijäämäruokaa hyödynnetään Porissa noin 400 kiloa viikossa, mikä tarkoittaa 800 ilmaista ateriaa porilaisille.
Porin toimintaa koordinoi Ravinnepankki – ruokahävikin ravinteet hyötykäyttöön -hanke, jota Porin kaupunki toteuttaa vuosina 2015-2016. Hanketta rahoittaa Ympäristöministeriön RAKI-ohjelma, joka tähtää ravinteiden kierrätyksen edistämiseen ja Saaristomeren tilan parantamiseen. Hanke tekee tiivistä yhteistyötä Porin Palveluliikelaitoksen ja Porin kaupungin ympäristöviraston kanssa.
Pori haastaa siivoustalkoisiin
Porin kaupungin ympäristövirasto haastaa kunnat mukaan keväisiin siivoustalkoisiin. Erityisesti Pori haluaa haastaa Rauman, Uudenkaupungin, Kankaanpään ja Säkylän.
Omiin siivoustalkoisiinsa Pori on kutsunut mukaan kaupungin koulut, päiväkodit, kerhot, kylä- ja asukasyhdistykset, urheiluseurat, harrastusryhmät, työporukat, naapurustot ja muut yhteisöt sekä kaikki kuntalaiset.
– Talkoissa siivotaan yleisiä alueita, kuten koulujen ja kylätalojen yms. pihamaita, tienvarsia, metsiä, pururatoja sekä puistoja ja leikkikenttiä, kertoo jäteneuvoja Merika Lanne Porin ympäristövirastosta.
Porissa siivoustalkoot järjestetään 2.-6.5.2016 välisenä aikana. Kaupunki tarjoaa talkoisiin osallistuville talkoovälineet ja huolehtii yleisiltä alueilta kerättyjen roskien poiskuljettamisesta.
– Siivoustalkoista kertyneet kokemukset ovat olleet myönteisiä. Liki 2000 henkilöä talkoilee vuosittain, kertoo Merika Lanne. Kouluille talkoot on odotettu tapahtuma. Moni koulu ja asukasyhdistys osallistuu joka vuosi.
Haasteareena on Lounais-Suomen ympäristöohjelman toteuttamista Ympäristö Nyt –verkkopalvelussa. Areenalla edelläkävijät haastavat muita ympäristötekoihin. Haasteisiin voi vastata mikä tahansa lounaissuomalainen hyvistä, toimivista ympäristöteoista kiinnostunut yritys, kunta, järjestö tai muu organisaatio.
Lue lisää >> Haasteareena