Ympäristöministeriö osoittaa ELY-keskuksille vuosittain määrärahaa jaettavaksi avustuksina rakennusperinnön hoitoon. Määrärahaa saa käyttää avustuksiin yksityisille omistajille ja rakennusperinnön hoitoa edistäville yhteisöille kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden ja niiden välittömän ympäristön kunnossapitoon, suojeluun ja parantamiseen. Ensisijaisia kohteita ovat valtakunnallisesti merkittävissä kulttuurihistoriallisissa ympäristöissä sijaitsevat kohteet (www.rky.fi) sekä maakunnallisesti arvokkaat kohteet.
Rakennuksen alkuperäinen luonne säilyttäen, tarpeetonta uusimista välttäen
Avustuksia myönnetään korjauksiin, joissa edistetään kulttuurihistoriallisten tai maisemallisesti arvokkaiden rakennusten säilymistä. Tyypillisiä avustettavia toimenpiteitä ovat esimerkiksi ulkovaipan: katon, julkisivujen, ikkunoiden tai ulko-ovien korjaustyöt ja kantavien rakenteiden korjaustyö.
Avustuksen saaminen asettaa korjaukselle myös ehtoja. Korjaustyö tulee tehdä siten, että rakennuksen alkuperäinen luonne ja ominaispiirteet sekä historiallinen aitous säilyy ja rakennusosien tarpeetonta uusimista välttäen. Työ tehdään rakennuksen rakentamisajankohdan mukaisilla työtavoilla ja rakennukseen sopivilla perinteisillä rakennusmateriaaleilla.
Hyvistä korjaustavoista saa tietoa museoviraston korjauskortistosta
Jokainen kohde on kuitenkin yksilöllinen, joten laajoissa korjauksissa tarvitaan usein asiaan perehtynyttä suunnittelijaa. Maakuntamuseon rakennustutkijat toimivat korjaustyön antikvaarisena asiantuntijana valvoen, että työ täyttää avustusehdot.
Yleisimpinä avustusten käyttökohteina 2017 olivat katon, ikkunoiden ja julkisivujen korjaukset
Vuonna 2017 Varsinais-Suomen ELY-keskus myönsi avustuksia rakennusperinnön hoitoon 40 hakijalle Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueella. Hakemuksia tuli määräaikaan mennessä 84 kpl, joista valtakunnallisesti merkittäville alueille sijoittui 20 kpl. Suurin osa avustuksista olivat suuruudeltaan n. 2000-5000 €.
Vuodelle 2018 avustusten hakuaika päättyy 30.11.2017