Luonnonvarakeskus (Luke) on julkaissut arviot metsien tuotanto- ja käyttömahdollisuuksista maakunnittain
Laskelmat osoittavat, että esimerkiksi Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa suurin ylläpidettävissä oleva hakkuukertymä johtaisi toteutuessaan siihen, että metsät olisivat väliaikaisesti päästölähteitä. Notkahduksen pituus ja syvyys riippuvat hakkuumäärien lisäksi hakkuiden kohdentumisesta. Metsät palaavat nopeasti hiilinieluiksi, jos ne uudistetaan ripeästi täystiheiksi ja niiden elinvoimaisuudesta huolehditaan, kuten laskelmissa on oletettu.
– Laskelma on käyttökelpoinen esimerkiksi parhaillaan tehtävien alueellisten metsäohjelmien tausta-aineistona, mutta se ei ole hakkuutavoite, toteaa ohjelmajohtaja Tuula Packalén. Alueellisten metsäohjelmien tekijöiden kannattaa lisäksi tutustua tuoreeseen Metsämittari-verkkopalveluun, jolla voi tarkastella kestävyyden eri ulottuvuuksia.
Lähitulevaisuuden tilannetta voi arvioida tarkemmin, kun viimeisimpien vuosien toteutuneet hakkuutiedot tulevat julki.
Arviot koskevat vain puustoa ja metsämaata. Muut maankäyttösektorin osa-alueet puuttuvat eli nettonielu jää vielä arvailujen varaan, mutta näihin osa-alueisiin saadaan mahdollisesti tarkempaa tietoa vuoden 2020 aikana maakunnittain.
Lue lisää metsien tuotannosta ja hiilinieluista:
- Arviot metsien tuotanto- ja käyttömahdollisuuksista sekä hiilinieluista (luke.fi)
- MELA Tulospalvelu (mela2.metla.fi)
- Metsämittari – monimuotoisuus, ekosysteemipalvelut ja puuntuotos yhdessä kuvassa (metsamittari.fi)