Loki-palvelu kutsuu tallentamaan ja kokemaan merellistä kulttuuriperintöä

Etusivu / Ajankohtaiset / Loki-palvelu kutsuu tallentamaan ja kokemaan merellistä kulttuuriperintöä
Loki-palvelu kutsuu tallentamaan ja kokemaan merellistä kulttuuriperintöä

Meren ystäville ja rannikolla lomaileville on julkaistu uusi yhteinen verkkopalvelu, Loki. John Nurmisen Säätiön ja suomalaisten merimuseoiden toteuttama maksuton verkkopalvelu opastaa merellisten retkien ja kesäisten rannikkoseikkailujen suunnittelussa sekä kulttuurihistoriallisen tiedonjanon sammuttamisessa.

Osoitteessa www.lokistories.fi sijaitseva palvelu kokoaa kartalle merenkulkijoiden ja merellisten organisaatioiden jakamia tarinoita, museoiden kiinnostavimpia sisältöjä sekä parhaita retkikohdevinkkejä Suomen rannikoilta ja saaristosta. Suomalainen rannikkoseutu on pullollaan kiehtovia majakkasaaria, muistomerkkejä, luonnonsatamia ja pieniä kotiseutumuseoita. Lokin avulla näihin kohteisiin voi tutustua vaikka kotisohvalta käsin. Jos matkakuume iskee, verkkokartta on hyödyllinen apuväline myös kesäisten saaristoreissujen tai veneretkien suunnittelussa, sillä Loki on suunniteltu palvelemaan selaajaansa myös erilaisilla mobiililaitteilla.

”Haluamme tuoda merellisen kulttuurin suomalaisten saataville entistä helpommalla, hauskemmalla ja monipuolisemmalla tavalla. Aiomme siksi koota kiinnostavimmat merikulttuuriin ja -historiaan liittyvät tarinat yhden osoitteen alle. Kesän aikana kartalle ilmestyy museo- ja retkikohteiden lisäksi muita rannikkoseudun palveluita, kuten ravintoloita”, asiamies Annamari Arrakoski-Engardt John Nurmisen Säätiöstä kertoo.

Ensimmäiset lokimerkinnät ovat muun muassa suomalaisten merimuseoiden, Yle Elävän arkiston ja Suomen majakkaseuran tekemiä. Museoiden ja muiden merellisten tahojen ohella kuka tahansa palveluun kirjautunut meren ystävä voi kiinnittää Lokin kartalle oman tarinansa.

Uusi kohtaamispaikka meren ystäville

Loki palvelee suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä sisältää kaksi vaihtoehtoista karttanäkymää meriväylineen. Sosiaalisen median tavoin rakennetun palvelun käyttö on maksutonta ja sen tarkoitus on yleishyödyllinen.

”Projektin aikana on tullut selväksi, että meillä suomalaisilla riittää jaettavaksi mielenkiintoisia mereen liittyviä tiedonjyviä ja tarinoita. Siksi palvelusta on tehty kaikille avoin ja yhteisöllinen. Loki kutsuu mukaan kaikki meren salaisuuksista ja monimuotoisuudesta kiinnostuneet. Jos kartalle ei halua lisätä omaa tarinaa, kuvaa tai videota, palveluun voi tutustua selailemalla muiden tekemiä merkintöjä”, Arrakoski-Engardt kuvailee. ”Tällaiselle tiedon yhdessä kartuttamiselle ja joukkoistamiselle tuntuu olevan selkeä tarve, mutta ei valmiita kohtauspaikkoja, joten päätimme luoda sellaisen. Loki on laajempi kuin vaikkapa yksittäinen Facebook-ryhmä. Lokin merkinnät kiinnitetään karttaan ja ne löytyvät helposti hakutoiminnolla. Lokiin kutsutaan kaikki mukaan.”

Lokin yksi keskeinen tehtävä on pidentää ja syventää museokäyntiä. Palvelu julkistetaankin suuren yleisön käyttöön Merikeskus Forum Marinumin uuden ”Töissä merellä” -päänäyttelyn avajaisten yhteydessä 12.5.2016.

Lue lisää >> John Nurmisen Säätiö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *