Tervetuloa Satakunnan kulttuuriympäristöohjelman pariin!
Satakunnan ensimmäinen kulttuuriympäristöohjelma laadittiin vuonna 1995. Ohjelman tavoitteena oli lisätä kulttuuriympäristötietoutta, sekä ohjata kulttuuriympäristön hoidossa, säilymisessä ja kehittämisessä. Nämä tavoitteet ovat edelleen ajankohtaisia.
Kulttuuriympäristömme kohtaa jatkuvasti uusia kysymyksiä ja haasteita säilymisen, hoidon ja jatkuvuuden suhteen. Satakunnan kulttuuriympäristöohjelma tarttuu näihin teemoihin sekä katsastaa kulttuuriympäristömme nykytilaa. Ohjelmalla toimitaan paikallisidentiteetin, yhteisen tulevaisuuden sekä viihtyisän, rakkaan ja uniikin kulttuuriympäristön puolesta.
Satakunnan kulttuuriympäristöohjelman takana on ryhmä rautaisia kulttuuriympäristöasioiden ammattilaisia. Ohjelman uudistusta on koordinoinut ja kirjoitustyöhön osallistunut Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ja Satakunnan kulttuuriympäristötyöryhmä KULTU, jonka jäsenet edustavat maakunnan kulttuuriympäristöasioiden eteen työskenteleviä organisaatioita.
Perinteisesti kulttuuriympäristöohjelmat ovat olleet aina fyysisiä painoksia. Ajat kuitenkin muuttuvat – Satakunnan kulttuuriympäristöohjelma on nyt julkaistu kokonaisuudessaan verkossa. Nettisivut mahdollistavat tietojen päivittämisen, ajankohtaisuuden ja saavutettavuuden. Nyt voit laittaa sivut kirjanmerkkeihin, osallistua kulttuuriympäristökeskusteluun kommentoimalla artikkeleita ja halutessasi tulostaa sekä tallentaa artikkelit itselle talteen.
Visio 2025
Kulttuuriympäristö on vakiinnuttanut asemansa hyvinvoinnin ja elinvoiman lähteenä.
Tavoitetila 2025
Kulttuuriympäristön erityispiirteet on turvattu säilyttämällä maisemassa näkyvät ihmisen pitkäaikaisen läsnäolon jäljet tasapainoisesti ja korostamalla kulttuuriympäristöä paikallisen identiteetin vahvistajana. Kulttuuriympäristön hoito on turvattu riittävällä rahoituksella ja tietopohjalla sekä yhteisöjen aktivoinnilla. Tietoa kulttuuriympäristöstä tuotetaan jatkuvasti lisää inventointien, tutkimusten ja korkeakouluyhteistyön avuin sekä tieto on helposti kaikkien saatavilla.
Kulttuuriympäristöosaamista vahvistetaan aktiivisella ja monialaisella yhteistyöllä. Kulttuuriympäristö on itsestään selvä osa maisemaa ja maankäyttöä koskevaa suunnittelua. Kulttuuriympäristöä koskevat tulevaisuuden kysymykset ja haasteet huomioidaan, sekä etsitään keinoja niiden ratkaisemiseksi. Hyvin hoidettu kulttuuriympäristö on mielletty vahvuudeksi ja vetovoimatekijäksi ja myös sen taloudellinen arvo ymmärretään.
Satakunnan kulttuuriympäristöohjelman 2025 tavoitteet ja toimenpiteet
Satakunnan kulttuuriympäristöohjelman tavoitteita ja toimenpiteitä päivitetään viiden vuoden välein.
Tieto ja tietoisuus
- Lisätään tutkimustietoa
- Parannetaan tiedon saatavuutta
- Ymmärretään hyvin hoidetun kulttuuriympäristön merkitys
Korjausrakentaminen ja hoito
- Hyödynnetään rahoitusta tarkoituksenmukaisesti
- Tietoa ja osaamista on helposti saatavissa
- Vuoropuhelu eri alan ammattilaisten välillä on säännöllistä ja toimivaa
Osana maankäytön suunnittelua
- Hoidetaan kulttuuriympäristöä ohjelmapohjaisesti
- Maankäytön suunnittelu perustuu ajantasaisiin selvityksiin
- Vuorovaikutus asukkaiden ja kaavoittajien välillä on aktiivista
- Täydennys- ja uudisrakentaminen kulttuuriympäristössä on laadukasta
Artikkeleita Satakunnan kulttuuriympäristöstä
Seuranta
Kulttuuriympäristöohjelman toimenpiteiden toteutuminen käydään läpi ohjelmakauden lopulla Satakunnan kulttuuriympäristötyöryhmän toimesta.
Vaikutusten arviointi
Maakunnallisen kulttuuriympäristöohjelman vaikutuksia on arvioitu lain viranomaisten suunnitelmien ja ohjelmien ympäristövaikutusten arvioinnista (200/2005) 3§ mukaisesti. Ympäristövaikutuksella tarkoitetaan suunnitelman välitöntä ja välillistä vaikutusta.
Lue lisää »
Kulttuuriympäristöohjelman toimenpiteet parantavat elinympäristön laatua ja sitä kautta parantavat elinoloja ja lisäävät ihmisten viihtyvyyttä. Toimenpiteillä pyritään myös lisäämään tietoisuutta ympäristön arvoista mikä osaltaan parantaa viihtyvyyttä. Toimenpiteillä saattaa olla myös välillisesti myönteinen vaikutus ihmisten terveyteen. Kulttuuriympäristöohjelman yhtenä tavoitteena on tukea perinnemaisemien hoitoa ja näin edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä. Kulttuuriympäristöohjelman mukaisilla toimenpiteillä turvataan kulttuurihistoriallisesti arvokkaan rakennetun kulttuuriympäristön ja maisema-arvojen säilyminen, jolloin vaikutukset rakennettuun ympäristöön, maisemaan ja kulttuuriperintöön ovat myönteiset. Ohjelmalla edistetään myös historiallisesti kerroksellisen kaupunkikuvan säilymistä. Kulttuuriympäristöohjelma edistää kestävää kehitystä ja luonnonvarojen hyödyntämistä edistämällä olemassa olevan rakennuskannan korjaamista ja säilyttämistä käytössä. Korjausrakentaminen on työllistävää. Kulttuuriympäristöohjelmalla pyritään myös parantamaan kulttuuriympäristöjen arvojen tunnistamista mikä edesauttaa ympäristön hyödyntämistä matkailussa.Vaikutukset ihmisten terveyteen, elinoloihin ja viihtyvyyteen
Vaikutukset maaperään, vesiin, ilmaan, ilmastoon, kasvillisuuteen, eliöihin ja luonnon monimuotoisuuteen
Vaikutukset yhdyskuntarakenteeseen, rakennettuun ympäristöön, maisemaan, kaupunkikuvaan ja kulttuuriperintöön
Vaikutukset luonnonvarojen hyödyntämiseen
Kurkistus kuva-albumeihin
Satakunnan kulttuuriympäristötyöryhmän KULTUn jäsenet esittelevät itselleen tärkeitä paikallisia kulttuuriympäristöjä. Selaile kuvia ja videoita nuolinäppäimillä.
Maakunnallisesti merkittävä kulttuuriympäristö Harjunpään kylä ja kulttuurimaisema. Kuva on otettu Harjunpään kylän itäpuoliselta peltoalueelta pohjoisen suuntaan. Peltoalue rajoittuu etelässä Harjunpäänjokeen. Kuva: Päivi Valkama, ELY-keskus.
Kivi-Pori rakennuksineen luo upean yhtenäisen rakennetun kulttuuriympäristön. Kuva: Meri-Tuuli Suorsa, ELY-keskus.
Pihlavan saha kesäkuussa 2020. Vuonna 1875 perustetun ja edelleen toimivan Pihlavan sahan tuotantorakennus on rakennettu kahdessa vaiheessa vuosina 1900 ja 1916. Kuva: Liisa Nummelin, Satakunnan Museo.
Puurijärven maisema kuuluu Kokemäenjokilaakson valtakunnallisesti arvokkaaseen maisema-alueeseen. Ihmisen toiminta on läpi historian vaikuttanut järveen, kun vesistöjä on perattu ja padottu esimerkiksi peltomaan lisäämiseksi ja toisaalta tukinuiton mahdollistamiseksi. Nykyisellään järvi on arvokas lintukosteikko ja osa Puurijärvi-Isosuon kansallispuistoa. Kuva: Katariina Alaspää, ELY-keskus.
Tulkkilan vanha silta Kokemäellä on rakennettu vuonna 1918. Tätä edeltävä puusilta oli poltettu sisällissodassa ja uusi teräsbetonisilta rakennettiin vankityövoimalla vielä saman vuoden aikana. Taustalla näkyy vanha hautausmaa ja Pyhän Marian kivisakasti 1550-luvulta. Siltaa on kuvan ottamisen jälkeen kunnostettu. Kuva: Niina Uusi-Seppä, Satakuntaliitto.
Raumalla sijaitseva Kylmäpihlajan majakkasaari on aivan avomeren tuntumassa. Kylmäpihlajan majakka ja luotsiasema valmistuivat vuonna 1953. Kuva: Kirsti Virkki, ELY-keskus.
Pomarkun kirkonkylässä rakennettiin uusi kivisilta alkuperäistä yli satavuotiasta kivisiltaa kunnioittaen ja vanhoja kiviä käyttäen. Silta valmistui keväällä 2020. Kuva: Meri-Tuuli Suorsa, ELY-keskus.
Liinmaan linna on Eurajoella sijaitseva muinaislinna, joka oli käytössä 1300-luvulla.
Säpilän riippusillan kunnostaminen sai Satakunnan vuoden kulttuuriympäristöteko -palkinnon syksyllä 2020.
Satakunnan kulttuuriympäristötyöryhmä KULTU
KULTU-ryhmään kuuluu edustajia kulttuuriympäristön hoidon parissa työskentelevistä alueellisista organisaatioista, kuten Varsinais-Suomen ja Satakunnan ELY-keskus, Satakunnan Museo, Satakuntaliitto, ProAgria Länsi-Suomi / Maa- ja kotitalousnaiset, Museovirasto, Metsähallitus ja muutamat paikalliset kunnat.
Ryhmä toimii valmistelu-, keskustelu- ja tiedonvälitysfoorumina erilaisissa ajankohtaisissa kulttuuriympäristön hoitoon liittyvissä kysymyksissä. Ryhmän tehtäviin kuuluu myös kulttuuriympäristöohjelman laatiminen ja päivittäminen.
Lisätietoja: Olli Joukio, Satakunnan Museo, KULTU-ryhmän sihteeri
etunimi.sukunimi@pori.fi
Kuva: Satakunnan kulttuuriympäristötyöryhmä luovuttamassa vuoden kulttuuriympäristöteko -palkintoa Raition kyläyhdistykselle Säpilän riippusillan kunnostamisesta Kokemäellä, syksyllä 2020. Kuvaaja: Meri-Tuuli Suorsa.
Satakunnan aikaisempia kulttuuriympäristöaiheisia julkaisuja
Sivuston artikkeleihin tai kirjoituksiin viitatessa on mainittava artikkelin/kirjoituksen kirjoittaja, otsikko, julkaisuvuosi, Satakunnan kulttuuriympäristöohjelma ja sivun osoite. Sivuston kuviin viitatessa on mainittava kuvan ottajan nimi ja kuvaa säilyttävä organisaatio.