Biologit tiiviimmin mukaan kaavoitukseen, toivoo ympäristöneuvos – “Maankäyttö on suuri uhka luonnon monimuotoisuudelle”

Etusivu / Ajankohtaiset / Biologit tiiviimmin mukaan kaavoitukseen, toivoo ympäristöneuvos – “Maankäyttö on suuri uhka luonnon monimuotoisuudelle”
Biologit tiiviimmin mukaan kaavoitukseen, toivoo ympäristöneuvos – “Maankäyttö on suuri uhka luonnon monimuotoisuudelle”

YLE kirjoittaa artikkelissaan 16.7.2021 kaavoituksen vaikutuksista luonnon monimuotoisuuteen. Ympäristöneuvos Maria von Weissenberg ympäristöministeriöstä toivoisi biologien osallistuvan kaavoitusprosesseihin nylyistä tiiviimmin. 

”– Kaavoitus ja maankäyttö ovat kansainvälisen luontopaneelin raportin mukaan suuri uhka luonnon monimuotoisuudelle Suomessa. Maankäytön suunnittelussa tulisi kiinnittää entistä enemmän huomiota luonnon monimuotoisuuteen osana ilmastokriisin ratkaisua, von Weissenberg toteaa.”

Luonnon monimuotoisuutta voitaisiin tukea viherkäytävillä ja ennallistamishankkeilla. Kaupungeissa olisi tärkeää olla yhdistyviä puistoalueita, joita pitkin eläimet ja hyönteiset pääsisivät siirtymään luonnontilaisten alueiden välillä. Luonnolla on suuri merkitys myös ihmisten hyvinvoinnille. Ympäristöministeriö kannustaa kuntia ja kaupunkeja tekemään omia monimuotoisuussuunnitelmia, joiden avulla luonto tuotaisiin lähemmäs keskustoja.

Kuvistuskuva. Kuva: Kuvatoimisto Rodeo Oy.
Kuva: Kuvatoimisto Rodeo Oy.

Parhaillaan uudistettavassa maankäyttö- ja rakennuslaissa luontoarvot ja monimuotoisuus huomioidaan aiempaa paremmin. Uusi laki vaatii arvioimaan vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen ja ilmastonmuutokseen aina kaavoituksen yhteydessä.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhusen mukaan kaavoitus on Suomessa luonnon kannalta korkeatasoista jo nykyäänkin.

”Kaavoituksessa tulee nykyisenkin lainsäädännön mukaan vaalia luontoarvoja. Alueen luonto ja hankkeen ympäristövaikutukset pitää selvittää tarvittavassa määrin.”

”Luontoarvot vaikuttavat siihen, mihin rakennuspaikkoja osoitetaan, mihin jätetään viheralueita ja voidaanko alueelle rakentaa lainkaan, Karhunen listaa.”

Kaavoitus on kuitenkin Karhusenkin mukaan tasapainoilua rakennetun ympäristön kehittämisen ja luontoarvojen säilyttämisen välillä. Kunnat myös toimivat ratkaisuissaan eri tavoin, joten aina voi löytyä parantamisen varaa.

Lue alkuperäinen artikkeli Ylen sivuilla

 

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *