Rehevöityminen on itseään toteuttava kehä

Etusivu / Kehityspolut / Lähivedet / Rehevöityminen on itseään toteuttava kehä
Rehevöityminen on itseään toteuttava kehä

Ympäristöministeriö kertoo uutisessaan Pohjois-Puulassa tehdystä vesistönhoitohankkeesta, jonka tavoitteena on saada rehevöityminen kuriin. Puulavedestä poistetaan vähempiarvoista kalakantaa ja niitetään järviruokoa. Hankkeen kustannukset ovat 99 000 €, josta ELY-keskuksen myöntämä tuki kattaa puolet.

”Vähempiarvoisen kalan määrän kasvu lisää rehevöitymisen kiertoa, kun pohjaa tonkivat kalat vapauttavat ravinteita. Särkikalaa poistamalla saa tuloksia helposti ja edullisesti – arvokalan saalis ja saaliskalojen keskikoko kasvavat nopeasti”, Pohjois-Puulan osakaskunnan puheenjohtaja Teemu Ukkonen kertoo. 

Kuvistuskuva. Kuva: Kuvia Suomesta, Ksenia Senkova.
Kuva: Kuvia Suomesta, Ksenia Senkova.

Puulavedellä toteutettiin vastaava hanke viimeksi 2010 ja kokemukset olivat hyviä. Edellisen hoitokalastushankkeen vaikutukset ovat kuitenkin jo kadonneet ja nyt toiveena on saada paikallisia sitoutumaan vesistön jatkuvaan hoitoon. Lapsia on yritetty innostaa kalastamaan lahjoittamalla kuudesluokkalaisille omat katiskat.

Hankkeessa ollaan oltu tyytyväisiä ELYltä saatuun tukee hakuprosessin aikana. rahoituksen hakeminen ei ollut osuuskunnalle tuttua entuudestaan, mutta hakemus saatiin tehtyä hyvällä yhteistyöllä.

”Tämän kokemuksen perusteella uskallan yllyttää kaikkia lähteä hakemaan! Kun talkoilla tehdään, välillä tuntuu, ettei mikään etene, mutta aina kun hankepaperia kirjottaa eteenpäin, se muotoutuu valmiimmaksi.”

 

Lue koko artikkeli Ympäristöministeriön sivuilla

 

 

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.