Tekniikka&Talous 21.1.2020:
Hyvityslaskentapalvelu tulee asunto-osakeyhtiöiden saataville todennäköisesti alueittain ja portaittain, selviää Teknologiamurrokset-kirjoituksesta.
Aurinkosähkön yhteisvoimalat ja hyvityslaskenta ovat vihdoin muuttumassa laillisiksi yli 2,6 miljoonalle taloyhtiön asukkaalle Suomessa. Lainsäädännölliset esteet ovat varjostaneet tähän saakka aurinkosähkön yhteisvoimaloiden hankintaa taloyhtiöihin.
Taloyhtiöillä on oma kiinteistöverkko, joka yhdistyy sähköverkkoyhtiöiden jakeluverkkoon tontin rajalla. Asunnoissa on verkkoyhtiön sähkömittarit. Nykyisen lainsäädännön mukaan aurinkosähkön siirtäminen verkkoyhtiön mittareiden kautta asuntoihin tarkoittaa, että taloyhtiön omasta aurinkosähköstä pitää maksaa siirtomaksut ja sähköverot, vaikka aurinkosähkö kulkee taloyhtiön omia sähköjohtoja pitkin asukkaiden omaan käyttöön. Tämä on käytännössä johtanut siihen, että kerrostalo- ja rivitaloasukkaiden keskuudessa aurinkosähkön hyödyntäminen on ollut tähän mennessä harvinaista. Hyvä uutinen on, että ongelmaan on vihdoin luvassa korjaus!
EU edellyttää energiayhteisöjen mahdollistamisen jäsenmaissa. Lainsäädäntö on Suomessa muuttumassa vuoden 2020 loppuun mennessä EU:n sähkömarkkina- ja uusiutuvan energian direktiiviuudistusten sekä työ- ja elinkeinoministeriön johtaman älyverkkotyöryhmän linjausten pohjalta.
Hyvityslaskentapalvelu tulee asunto-osakeyhtiöiden saataville todennäköisesti alueittain ja portaittain. Ainakin Helen Sähköverkko, Järvi-Suomen Energia sekä Oulun Energia Siirto ja Jakelu lähtevät tarjoamaan hyvityslaskentaa asiakkailleen heti, kun laki mahdollistaa sen. Muiden yhtiöiden osalta aikataulu on auki.
Nyt kun energiayhteisöt ollaan sallimassa Suomessa, on syytä listata vinkkejä taloyhtiöiden edustajille aurinkopaneelien yhteishankintaa varten:
•Ota yhteyttä alueesi verkkoyhtiöön ja tiedustele, millä aikataululla yhtiö aikoo tarjota hyvityslaskentaa asiakkailleen.
•Käynnistä keskustelut naapureiden kanssa aurinkosähköjärjestelmän hankinnasta.
•Kun hyvityslaskenta tulee saataville ja suurin osa naapureista alkaa olla hankinnan kannalla, vie investointi päätettäväksi taloyhtiön yhtiökokoukseen. Hyvityslaskentamallilla aurinkosähköjärjestelmän voi hankkia enemmistöpäätöksellä. Aurinkosähköjärjestelmää varten voidaan varata rahaa esimerkiksi tietty maksimisumma osakasta kohti. Kaukolämmössä olevalle rivitaloasunnolle sopiva summa voi olla esimerkiksi noin 800 euroa ja yksiölle puolet siitä.
•Kilpailuta aurinkosähköjärjestelmän toimitus budjetin puitteissa siten, että tarjouspyynnössä pyydetään mitoittamaan taloyhtiöille ja sen asukkaille taloudellisesti mahdollisimman kannattava voimala. Liitä tarjouspyynnön liitteeksi taloyhtiön ja sen asuntojen sähkönkulutuksen tuntitiedot, sillä niiden perusteella aurinkoenergiajärjestelmien toimittajat osaavat mitoittaa taloyhtiöösi sopivan kokoisen voimalan. Tuntitiedot saat alueesi verkkoyhtiöltä. Edellytä tarjouspyynnössä, että aurinkovoimalan toimittaja hoitaa taloyhtiön puolesta voimalan verkkoonkytkentä- ja rakennusluvat. Aseta hankinnan ehdoksi, että voimalalla on vähintään 10 vuoden tuotto- ja järjestelmätakuu. Näin aurinkovoimalan hankinta on taloyhtiölle riskitöntä ja vaivatonta.
•Aurinkosähköjärjestelmän toimitusaika kestää yleensä muutaman viikon. Kilpailuta taloyhtiön sähkösopimus pientuottajan sähkösopimukseksi ja solmi alueesi verkkoyhtiön kanssa hyvityslaskentasopimus, jotta ne astuvat voimaan silloin kun aurinkovoimala asennetaan. Muista ilmoittaa vakuutusyhtiöön aurinkovoimalasta, jotta se sisällytetään taloyhtiön kiinteistövakuutukseen.