Använd inte för mycket kemikalier!

Etusivu / Uutiset / Använd inte för mycket kemikalier!

Renlighet och utseende är viktiga, men vi behöver inte obegränsade mängder kemikalier för det här.

Kodinpuhdistusaineita_Barbro Wickström_Rodeo_73246Många preparat avsedda för städning och personlig hygien samt för skönhetsvård innehåller ämnen som är skadliga för vattenorganismerna och för miljön i övrigt. Var och en kan med sina egna val och vanor påverka sin kemikaliebelastning. Använd alltså inte för mycket kemikalier!

Skadliga kemikalier orsakar oundvikligen en påfrestning på miljön, alltså också på vattnen. Därför är det viktigt att identifiera de skadliga kemikalierna och se till att undvika dem. Det är också motiverat att undvika produkter som innehåller mindre skadliga kemikalier, för vissa kemiska ämnen kan samverka på ett tråkigt sätt med varandra.

Innehållsdeklaration och ekomärkning

Våra egna val och handlingssätt har betydelse både för hälsan och för miljön. Innan du köper en produkt eller ett preparat ska du tänka efter om du verkligen behöver det. Eftersom det finns skillnader i produkternas innehåll lönar det sig att läsa innehållsdeklarationerna och ta reda på alternativ samt välja den miljövänligaste produkten. Genom att köpa miljömärkta produkter (Svanmärket och Ecolabel) garanterar du miljövänlighet. Dosera ämnena enligt bruksanvisningen, det räcker ofta också med mindre. Det är också bäst att vara försiktig med att kombinera kemikalier. För ditt farliga avfall (tidigare kallat problemavfall) på korrekt sätt till en insamling för farligt avfall och kom i håg att toaletten inte är en avstjälpningsplats för vare sig kemikalier eller skräp.

Gamla konster

När du städar ska du helst använda så milda rengöringsmedel som möjligt och med moderna städredskap behöver du ofta inte några medel överhuvudtaget. Du bör undvika klorhaltiga rengöringsmedel eftersom de kan bilda farliga föreningar med andra ämnen. Tänk också på att gamla knep, såsom soda, ättika och salt fortfarande fungerar som rengöringsmedel.

För klädtvätt och disk lönar det sig också att välja miljövänliga medel och använda dem med måtta. Om det inte finns fläckar på kläderna blir de rena med en ganska liten mängd tvättmedel, för vattnet i Finland är för det mesta mjukt, vilket betyder att mineralhalten är låg. Välj gärna kläder av naturmaterial eftersom kläder av syntetfiber ofta innehåller skadliga ytbehandlingsmedel och fibrer som då lossnar i tvätten är en betydande källa till mikroskräp i vattnen.

Särskilt miljöskadliga är bland annat

  • parfymer som innehåller syntetisk mysk
  • vissa färgämnen i kosmetika
  • vissa konserveringsmedel i kosmetika och rengöringsmedel
  • klorhaltiga medel som används för desinficering (triklosan m.m.) exempelvis i hygienprodukter
  • fluorföreningar som används för ytbehandling
  • brandskyddsmedel
  • träimpregneringsmedel
  • växtskyddsmedel

 

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *