Vesilaitokset: Kuivuuskausiin ei ole varauduttu vielä riittävästi – erityisen paha tilanne Varsinais-Suomessa

Etusivu / Ilmasto / Vesilaitokset: Kuivuuskausiin ei ole varauduttu vielä riittävästi – erityisen paha tilanne Varsinais-Suomessa
Vesilaitokset: Kuivuuskausiin ei ole varauduttu vielä riittävästi – erityisen paha tilanne Varsinais-Suomessa

ls24.fi (19.8.2019): Vesihuollossa ei olla vielä varauduttu paheneviin kuivuuskausiin riittävän hyvin, katsoo ylivoimainen enemmistö Vesilaitosyhdistyksen kyselyyn vastanneista vesilaitoksista. Ilmastonmuutoksen on ennakoitu pahentavan kuivuuskausia myös Suomessa, ja nykyiset varautumistoimet arvioidaan riittäviksi vain joka neljännessä vesilaitoksessa.

Oman vedenhankinnan lisääminen, varavesiyhteydet naapurilaitoksiin sekä hukkaveden vähentäminen ovat kyselyn perusteella tärkeimpiä tarvittavia lisätoimia. Kyselyssä tiedusteltiin poikkeuksellisen kuivan kesän 2018 vaikutuksia vesihuoltoon. Joka viidennen pohjavesilaitoksen vedenpinta laski viime kesänä joko merkittävästi tai poikkeuksellisesti. Erityisen paha tilanne oli Varsinais-Suomessa, jossa pinnat laskivat kaikilla kyselyyn vastanneilla laitoksilla. Pintojen lasku aiheutti muun muassa tavanomaiseen vedenottoon ja vettä jouduttiin monin paikoin hankkimaan myös naapureilta.

Vetoaminen veden säästöön ei näytä tehoavan kaikkiin vesilaitosten asiakkaisiin: joka kymmenes vesilaitos kehotti asiakkaita säästämään vettä, mutta kulutus väheni niistä vain joka toisessa. Yhdellä laitoksella vedenkulutus jopa kasvoi säästökehotuksesta huolimatta.

hana ja kädet

Lue koko uutinen Länsi-Suomen sivuilta: Vesilaitokset: Kuivuuskausiin ei ole varauduttu vielä riittävästi – Pintavesilaitokset selviävät kuivuudesta pohjavesilaitoksia helpommalla