TS pääkirjoitus: Jalostamon tiedostettava vastuunsa

Etusivu / Ilmasto / TS pääkirjoitus: Jalostamon tiedostettava vastuunsa

Turun Sanomien pääkirjoituksessa 19.8.2019 on puhetta Nesteen Naantalin jalostamosta. Kirjoituksessa todetaan seuraavaa:

”Nesteen Naantalin jalostamo on ollut luonnon- ja ympäristönsuojelijoiden puheenaiheena kymmeniä vuosia. Etelä-Suomen aluehallintoviraston silmissä se on viime vuosina ollut merkittävä työllistäjä, kun erinäisiä lupahakemuksia on pitänyt käsitellä. Vaasan hallinto-oikeuden näkemyksen mukaan virasto on onnistunut päätöksissään, mutta ollut hieman höveli määritellessään jalostamon päästörajoja.

Hallinto-oikeus antoi äskettäin päätöksensä kahteen Suomen luonnonsuojeluliiton Varsinais-Suomen piirin tekemään valitukseen. Niistä toinen koski koko jalostamolle määrättyjä päästörajoja ja toinen jalostamon kuumailmauunin päästörajoja. Hallinto-oikeus hylkäsi valitukset. Päätös kuitenkin velvoittaa Nesteen investoimaan jalostamoon niin, että parhaaseen mahdolliseen teknologiaan (BAT) perustuvat päästörajat otetaan käyttöön typen poistossa vuodesta 2024 alkaen.

Jalostamon sijainti kahden kaupungin keskustan lähituntumassa edellyttää tarkkuutta päästöjen seurannassa ja niiden rajoittamisessa. Naantalilaiset ovat ajoittain havainneet hajuhaittoja. Ilmanlaadun seurannan mukaan terveyshaittojen estämiseksi säädetyt raja-arvot on kuitenkin selvästi alitettu. Päästöt ovat siis tutkitusti niukat.”

Öljyjalostamo
Kuva: öljyjalostamo Porvoossa

Lue koko pääkirjoitus Turun Sanomien sivuilta: Jalostamon tiedostettava vastuunsa