Varsinais-Suomen ilmastotiekartan kolmas osa: ’Maankäytön suunnittelu, metsät ja muu viherrakenne’ on valmis

Etusivu / Ilmasto / Varsinais-Suomen ilmastotiekartan kolmas osa: ’Maankäytön suunnittelu, metsät ja muu viherrakenne’ on valmis
Varsinais-Suomen ilmastotiekartan kolmas osa: ’Maankäytön suunnittelu, metsät ja muu viherrakenne’ on valmis

Varsinais-Suomen ilmastotiekartan 2030 kokonaisuus on valmis. Viimeisenä julkaistiin maankäyttösektorin muutostavoitteet ja toimenpiteet sisältävä osa: ’Maankäytön suunnittelu, metsät ja muu viherrakenne’. Lisäksi pieniä täydennyksiä tehtiin jo aikaisemmin koottuun maataloussektorin toimenpiteisiin. 

Maa-alueiden käytön ja siinä tapahtuvien muutosten seurauksena hiiltä joko vapautuu ilmakehään tai sitä sitoutuu kasvillisuuteen ja maaperään. Muutokset ovat kokonaisuutena merkittäviä sekä ilmastovaikutusten että luonnon monimuotoisuuden kannalta.

Viherrakenteen kokonaisuuden ja merkityksen laaja ymmärtäminen on tärkeää. Viherrakennetta on kaikki eloperäinen maa-ala. Viherrakenteen säilyttäminen ja lisääminen on keskeistä. Sillä on suuri merkitys myös ilmastonmuutokseen sopeutumisen kysymyksissä, vesienhallinnassa, vesien  tilan parantamisessa ja luonnon monimuotoisuuden vahvistamisessa.

Kaikista maankäyttösektorin luokista erityisesti metsät (ml. puusto ja maaperä) toimivat hiilinieluina. Tästä syystä kaikki maankäytön muutokset metsästä muuhun maankäyttöluokkaan johtavat lähes poikkeuksetta kasvihuonekaasupäästöjen kasvuun.

Uusimman tiekarttatäydennyksen kärkiteemoja ovat:

  • Ilmastoviisas ja monitavoitteinen metsien hoito ja käyttö
  • Ilmastokestävä maankäytön suunnittelu ja kaavoitus
  • Osaamisen ja ymmärryksen lisääminen

Kunkin kärkiteeman alle on koottu keskeisimmät ja vaikuttavimmiksi laajalla yhteisymmärryksellä todetut toimenpiteet. Toimenpiteitä on työstetty useilla yhteistyöfoorumeilla alueen toimijoiden kanssa ja lisäksi toteutettiin avoin kommentointikierros. Tiekarttatäydennyksen hyväksyi maakunnan yhteistyöryhmän (MYR) alainen ilmastovastuujaosto helmikuussa 2023.

>> Varsinais-Suomen ilmastotiekartta 2030

Vanhaa metsää.

 

 

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *