Turku kannustaa kaupunkilaisia tuottamaan aurinkoenergiaa

Etusivu / Ajankohtaiset / Turku kannustaa kaupunkilaisia tuottamaan aurinkoenergiaa

Aamuset 27.3.2019

Aurinkoenergia ei enää ole mahdoton ajatus Turussakaan. Turun kaupunki on helpottanut aurinkopaneeleihin ja aurinkokeräimiin tarvittavan luvan saamista. Aurinkopaneeleilla tuotetaan sähköä ja aurinkokeräimillä lämpöä. Lupahakemuksen voi tehdä itse netissä ja luvan saa noin kahden kuukauden kuluttua hakemuksen lähettämisestä.

Suuriin aurinkopaneelikokonaisuuksiin ja aurinkokeräimiin täytyy hakea lupa rakennusvalvonnalta, pienet aurinkopaneelit hoituvat toimenpideluvan kautta. Jos aurinkopaneelin koko on alle 22 neliömetriä ja se on katon lappeen suuntainen eikä tule katujulkisivuun näkyviin, lupaa ei tarvita.

Ennen luvan hakemista aurinkoenergiahankkeella täytyy olla pätevä suunnittelija. Tietyissä tapauksissa asukas voi itse toimia suunnittelijana, mutta joskus tarvitaan pätevämpi henkilö. Paneelin tai keräimen asentaa se taho, jolta se on tilattu. Suurten aurinkoenergiakokonaisuuksien asentamisessa täytyy ottaa huomioon paloturvallisuus ja kaupunkikuva-arvo.

– Näitä tulee koko ajan enemmän ja meidän täytyy miettiä, miten ne saadaan integroitua rakennuksiin, sanoo rakennusvalvonnan lupapäällikkö Maria Paukio.

Myös suojelumääräykset tuovat haasteita aurinkoenergiasuunnitteluun. Jos rakennus on suojeltu tai sijaitsee suojellulla alueella, tai sillä on kulttuurihistoriallista arvoa, paneelia tai keräintä ei välttämättä voi asentaa. Tällöin asiasta keskustellaan rakennusvalvonnan ja museoviraston kanssa.

Aurinkoenergialupien helpottaminen on osa Turun kaupungin Energiakäännehanketta. Sen tavoitteena on saavuttaa hiilineutraali Turku vuoteen 2029 mennessä. Vuodesta 2029 eteenpäin kaupunki aikoo olla ilmastopositiivinen, eli päästötön ja ilmastoa viilentävä. Tavoitteen saavuttamiseksi uusiutuvan energian käyttöä on lisättävä merkittävästi.

– Aurinkoenergia on yksi osa Turun saamista hiilineutraaliksi, Paukio sanoo.

Siksi aurinkoenergian tuottamisesta yritetään tehdä mahdollisimman helppoa asukkaille. Energiakäänteessä on mukana pankkeja, jotka myöntävät vihreitä lainoja uusiutuvaa energiaa varten, sekä rakennuttajia kertomassa, miten energiaa voi säästää. Myös Turku Energia on mukana.

Turun kaupunki on julkaissut yhdessä Sitran kanssa minioppaan aurinkoenergiaa harkitsevia turkulaisia varten. Siihen voi tutustua netissä. Oppaasta löytyy lupapolku, josta voi tarkistaa, mitä täytyy tehdä kun aikoo hankkia aurinkopaneelin tai aurinkokeräimen. Rakennusvalvonnalta haetaan toistaiseksi todella vähän aurinkoenergialupia, vain noin kaksikymmentä vuodessa. Tämä johtuu siitä, että rakennusjärjestyksessä aurinkoenergian asentamista on kevennetty ja vapautettu luvan hakemisesta. Ne ovat yleensä isoja hankkeita, kuten Turun yliopiston Juslenia-rakennus.

> Aamuset

> Minustako aurinkoenergian tuottaja? -opas