Tuhka kiertotalouden materiaalina

Etusivu / Ilmasto / Energia / Tuhka kiertotalouden materiaalina
Tuhka kiertotalouden materiaalina

Biotalous.fi -sivustolla 8.12.2021 julkaistussa artikkelissa kerrotaan tuhkan hyödyntämisestä kiertotaloustuotteena. Vastuullista liiketoimintaa tuhkasta -hanke on koonnut työoppaan, jossa on tietoa tuhkasta ja sen eri käyttökohteista, lainsäädännöstä ja vastuullisuudesta, sekä ohjeita tuhkatyömaiden suunnitteluun. Lisäksi on kehitetty laskuri, jonka avulla voidaan arvioida kuhunkin hankkeeseen tarvittava tuhkan määrä.

Tuhkaa syntyy lämmön- ja sähköntuotannon sivutuotteena vuosittain noin 1,5 miljoonaa tonnia. Tuhkaa voidaan hyödyntää monin tavoin mm. maanrakentamisessa ja metsälannoitteena, mutta tiedon puute madollisten hyödyntäjien keskuudessa hidastaa käytön yleistymistä. Tuhkaa päätyykin edelleen myös kaatopaikoille, mikä lisää sitä tuottavien toimijoiden toimintakustannuksia.

”Lisäämällä tietoisuutta tuhkan hyötykäytön mahdollisuuksista ja tukemalla tuhkan tuottajien ja sitä hyödyntävien yritysten välistä yhteistyötä voidaan pienentää kaatopaikalle päätyvän tuhkan määrää. Samanaikaisesti luodaan mahdollisuuksia uudelle liiketoiminnalle tuhkan hyötykäytössä.”

Tuhkan tuottaja ja hyödyntäjä voivat löytää lähimmän yhteistyökumppanin esimerkiksi Motivan ylläpitämältä Materiaalitorilta, jossa voi ilmoittaa maksutta materiaaleista ja niiden tarpeesta.

Lue koko artikkeli (Biotalous.fi)

 

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *