Kasvisruokaa lautaselle

Kasvisruokaa lautaselle

Kasvispäivä on viikon paras päivä

Arkivalinnat kaupassa ja keittiössä vaikuttavat vesistöihin

Lihantuotannon vesistökuormitus on merkittävä. Jo yhdellä kasvisruokapäivällä viikossa pystyy jokainen vähentämään osaltaan vesistöihin päätyvää kuormitusta.

Eläinten kasvattaminen ihmisravinnoksi kuluttaa luonnonvaroja ja kuormittaa ympäristöä. Kotieläimille syötettävä ruoka kasvaa pääosin pelloilla, joilla voitaisiin tuottaa viljaa ja kasviksia suoraan ihmisravinnoksi. Eläinperäisen ravinnon tuottamisen tuotantopanokset ovat suuria - rehua, vettä ja tilaa. Suomessa peltoalasta noin 4/5 on laitumina sekä rehuviljan ja nurmen viljelyssä. Suomeen tuotavasta soijasta peräti 85 % käytetään eläinten rehuksi.

Lihantuotanto kuluttaa paljon vettä ja toisaalta tuottaa suuret määrät jätevettä. Lihantuotannon vähentämisen seurauksena myös lantaa muodostuu vähemmän, jolloin myös ravinnepäästöt vesiin vähentyvät. Kotieläinten lantaa syntyy vuosittain Suomessa miljoonia tonneja. Suomessa keskimäärin puolet vesiin päätyvästä kuormituksesta tulee maataloudesta, Lounais-Suomessa jopa enemmän.

Lihan käyttöä voi vähentää ja korvata kasvikunnan tuotteilla: palkokasveilla, viljatuotteilla ja kestävästi tuotetulla kalalla tai luonnonkaloilla. Kotimaisia, hyviä kasviproteiinin lähteitä ovat esim. härkäpapu, herne ja hamppu sekä näistä valmistetut monet erilaiset kasvisproteiinivalmisteet. Soijatuotteista löytyy myös moneen tarkoitukseen hyviä vaihtoehtoja lihalle. Maitotuotteita voi korvata esim. kaurapohjaisilla tuotteilla.

Ruokatottumuksiin on hyvä toteutella pienin askelin. Mikä olisi sinulle ja perheellesi sopivin vaihtoehto? Vähennättekö lihan ja maitotuotteiden kulutusta jokaisella aterialla, vai pidättekö esim. yhden kasvisruokapäivän viikossa? Tutun ruokareseptin muuttaminen kasvisruoaksi, kuten korvaamalla liha pavuilla ja värikkäillä kasviksilla, voi olla yllättävän helppoa ja hauskaa.

Superfoodia metsästä ja puutarhasta

Suomessa on loistavat sienestys- ja marjastusmahdollisuudet. Metsämarjojen ravintoarvot ovat loistavat. Sekä marjojen että sienten käytöllä voi monipuolistaa ruokaansa sekä maku- että ravitsemusmielessä.

Kasviksia tulisikin käyttää sesongin mukaan: talvella keskitytään juureksiin ja marjoihin ja kesällä nautitaan tuoreista kauden tuotteista, kuten salaatista, tomaatista, kesäkurpitsasta, jne.

Suomen luonnosta löytyy myös monia maittavia villivihanneksia, kuten nokkonen, vuohenputki ja voikukka, joita kannattaa kokeilla salaateissa ja lämpimissä ruuissa.

kasviksia