Ostan ja laitan ruokaa

Etusivu / Teemat / Vaikuta vesiin Nyt / Ostan ja laitan ruokaa
Ostan ja laitan ruokaa

Laatu ja määrä - molemmat ovat tärkeitä ruoka-asioissa!

Kuluttajan ruokavalinnoilla on merkitystä ympäristön hyvinvoinnin kannalta. Kolmasosa kulutuksemme ympäristövaikutuksista aiheutuu juuri ruuasta, ja jopa puolet vesistöjämme rehevöittävistä päästöistä on peräisin ruuan tuotannosta.
Ruuan ympäristövaikutuksia voi vähentää pienillä muutoksilla kulutustavoissa ja ruokavaliossa. Tehokkaimpia keinoja ovat lihan käytön vähentäminen, kasvisten ja luonnonkalan lisääminen ruokavaliossa sekä ruokahävikin pienentäminen. Nämä muutokset ovat hyviä paitsi ympäristön, myös terveyden kannalta.

Kasvisruokaa lautaselle

Kasvispäivä on paras päivä

 

Eläinten kasvattaminen ihmisravinnoksi kuluttaa huomattavasti enemmän luonnonvaroja kuin kasvisravinnon tuottaminen. Vesiensuojelun kannalta ei ole yhdentekevää mitä ruokalautaselle kasataan. Arkisilla valinnoilla ruokakaupassa ja keittiössä voit vaikuttaa paljon myös lähivesien tilaan. Yhdellä kasvisruokapäivällä viikossa vähennät osaltasi vesistöihin päätyvää kuormitusta.

Lue lisää >>

Särkikala hyötykäyttöön

Syö särkeä

 

Särkikaloja väheksytään aivan suotta: niistä saa valmistettua maukkaita ja terveellisiä ruokia ja lisäksi niiden syöminen on vesiensuojeluteko! Lisäämällä luonnonkalan, myös särkikalan käyttöä ruuanvalmistuksessa, poistat vesistöistä ravinteita ja tasapainoitat sekä ruokavaliota että ravintoverkkoa.

Käytä järkeä, syö myös särkeä.

Lue lisää >>

 

Ruokahävikki

Ruokitko roskistasi?

 

Ruokitko roskistasi?

Suomessa koko elintarvikeketjussa syömäkelpoista ruokaa heitetään hukkaan vuosittain noin 400 miljoona kiloa. Suunnittele, hanki ja valmista ruoka huolella. Turha hävikki pois ja säästät rahaa! Samalla myös ruuan tuotannon aiheuttama vesistökuormitus pienenee.

Lue lisää >>