Varsinais-Suomen ilmastopäästöistä 18 % aiheutuu maataloustuotannosta (v. 2020)
Maatalouden päästöihin sisältyvät metaani- ja dityppioksidipäästöt tuotantoeläimistä, lannasta ja maatalousmailta sekä kalkituksen ja urealannoituksen hiilidioksidipäästöt. Turvemaiden hajoamisesta syntyvät hiilidioksidipäästöt kuuluvat maankäyttö, maankäytön muutos ja metsätalous -sektorille (LULUCF), eivätkä ole maatalouden laskennassa mukana.
Varsinais-Suomella on keskeinen asema ruoan ja elintarvikkeiden tuottajana Suomessa. Monilla maa- ja puutarhatalouden tuotannon aloilla Varsinais-Suomen osuus maan tuotannosta on joko korkein tai korkeimpien joukossa. Maatiloista 55 % harjoittaa viljanviljelyä, 25 % muuta kasvinviljelyä ja 20 % kotieläintuotantoa.
Maatalouden osuus ilmastopäästöistä koko maakunnassa on 18 %, mutta vaihtelu kuntien välillä on suurta. Maatalousvaltaisissa kunnissa osuus on jopa yli 50 %, kun taas Turun kaupunkiseudulla osuus on korkeintaan muutaman prosentin luokkaa.
Lue lisää »
Maatalous on metsätalouden ohella ainoa toimiala, joka voi sitoa hiilidioksidia. Siksi ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyvät ratkaisut ja päästöjen vähennykset tehdään erityisesti viljelymenetelmiin ja pellonkäytön muutoksiin liittyen. Ilmastokestävässä ruokajärjestelmässä on huomioitava tuottajien toimeentulo, luonnon monimuotoisuus sekä ruuan moninaiset merkitykset kuluttajille. Maatalouden ilmastopäästöt ja kannattavuus kytkeytyvät toisiinsa. Peltoon voidaan lisätä oikeanlaisilla viljely- ja kasvikiertomenetelmillä hidaskiertoista maaperän hiiltä, joka muuntuu humukseksi tai on dynaamista mikrobimassaa. Hiiltä sitova peltomaa on myös rakenteeltaan hyvää eli tuottavaa. Maataloustuotannossa syntyy sivutuotteena merkittävä määrä kiertoon sopivaa biomassaa: lantaa, olkea ja muuta kasvijätettä. Maataloudessa on suuri mahdollisuus hyödyntää itse biokaasua energiamuotona sekä tarjota raaka-ainetta myös liikennebiokaasun tuotantoon. Maatalouden päästöt määräävät pitkälti sen, miten suurta on ruoan ympäristörasitus. Ruoankulutuksen ilmastovaikutuksia voidaan vähentää suosimalla mahdollisimman vähän kuormittavia ruokia ja minimoimalla hävikkiä. Ruokavalion muutoksiin ja uusien tuotteiden käyttöönottoon vaikuttavat sekä suurkeittiöt että kotitaloudet. Julkisilla ruokahankinnoilla on suuri merkitys.
MAATALOUSSEKTORIN MUUTOSTAVOITTEET 2030
1
Varsinais-Suomi on maatalouden hiilensidonnan
ja energiamurroksen edelläkävijä
2
Maakunnan voimavarana on kestävä ja
uudistumiskykyinen ruokajärjestelmä
KÄRKITEEMAT JA TOIMENPITEET
Osaamisen kehittäminen ja hyvien käytäntöjen jakaminen
• Lisätään käytännön tutkimus- ja kokeilutoimintaa tiloilla yhteistyössä tutkimuslaitosten ja tuottajien kanssa.
• Kehitetään neuvontatoiminnan vaikuttavuutta, tunnettuutta ja joustavuutta. Rahoittaja- ja neuvontaorganisaatiot tarjoavat yhteistyössä tietoa ja neuvontaa maatalouden ilmastopäästöjen vähentämiseksi.
• Osallistutaan aktiivisesti Pellolta Pöytään -strategian toteuttamiseen hyödyntäen muun muassa EU:n Vihreän kehityksen ohjelman (Green Deal) rahoitusta.
Seuranta
Lue lisää »
*Maatalouden kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen, hiilensidonnan edistämiseen ja uusiutuvaan energiatuotantoon tähtäävää neuvontatukea saaneiden maatilojen määrä Varsinais-Suomessa.
Maatalouden biomassojen energiahyödyntäminen
• Tiloilla vahvistetaan energiaomavaraisuutta ja energiatehokkuutta.
• Kehitetään maatalouden biomassojen hyödyntämisen arvoketjua (biokaasun eri tuotanto- ja käyttömahdollisuudet, ravinteiden jatkojalostus ja tuotteistaminen, rahoitus ja markkinat sekä tarvittava yhteistyö). Huomioidaan peltomaan kasvukunnon säilyttäminen.
Seuranta
Lue lisää »
Maatalouden kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen, hiilensidonnan edistämiseen ja uusiutuvaan energiantuotantoon kohdennettua investointitukea saaneiden maatilojen määrä Varsinais-Suomessa. Tuetut maatilojen aurinkopaneeli-investionnit Varsinais-Suomessa. Yhteensä 270 hanketta, teholtaan 14 000 kWp, kustannuksiltaan 13,5 M€. Lähde: Hyrrä-rahoitusjärjestelmä, Varsinais-Suomen ELY-keskus Biokaasulaitokset kartalla (google.com/maps)
Hiilen sidonta, pellon kasvukunto ja vesien hallinta
• Viljelytarkkuutta parannetaan muun muassa tutkimuksella ja koulutuksella.
• Lisätään peltomaan ympärivuotista kasvipeitteisyyttä ja muita hiilensidonnan keinoja.
• Pellonkäyttöä monipuolistetaan kasvikierrolla ja uusilla viljelykasveilla sekä huomioidaan maatalousluonnon monimuotoisuus.
• Maatalousmaan vesitaloutta parannetaan hyödyttämään ilmastonmuutokseen sopeutumista, vesien ravinnekuorman hallintaa, maan rakennetta ja ilmastopäästöjen hillintää.
• Lisätään luonnonmukaisia vesienhallinnan toimia ja vahvistetaan valuma-aluelähtöistä suunnittelua ja yhteistyötä yhdistäen maankäytön eri osa-alueet (maatalous, metsä, muu maankäyttö).
Seuranta
Ruoka – kestävä elinkeino ja hyvinvoinnin lähde
• Lisätään koko ruokaketjussa tietoisuutta ruoantuotannon merkityksestä ilmastokysymyksen ratkaisijana.
• Alueellisella yhteistyöllä vahvistetaan kestävän ruoantuotannon kannattavuuden edellytyksiä.
• Viestitään maakunnassa tehdyistä toimista uudistuvan ja kestävän ruoantuotannon edistämiseksi.
• Vahvistetaan ruokaketjun sosiaalisia ja kulttuurisia merkityksiä ja tehdään uusiutumisesta kuluttajien, hankkijoiden, tuottajien, jalostajien ja kaupan yhteinen asia.
Seuranta
Lue lisää »
Lisätietoa
- Maatalouden ilmastotiekartta (mtk.fi)
- Ilmastoruokaohjelma (mmm.fi)
- Pellolta pöytään -strategia (ec.europa.eu)
- Kuntien ja alueiden kasvihuonekaasupäästöt (paastot.hiilineutraalisuomi.fi)