Skanssin kauppakeskukseen geoenergiaa

Etusivu / Ajankohtaiset / Skanssin kauppakeskukseen geoenergiaa

Kohti energiaomavaraisuutta

Skanssille myönnettiin vuoden 2017 alussa kolmantena kauppakeskuksena Euroopassa korkeimman tason ympäristöluokitus: platinatason LEED-sertifikaatti. Skanssi on Euroopan ensimmäinen kauppakeskus, jolla on platinan lisäksi myös rakentamisen aikainen LEED-sertifikaatti, joten se tituleeraa itseään Euroopan vihreimmäksi kauppakeskukseksi. Tämä ei kuitenkaan kauppakeskuksen johdolle riitä, vaan kauppakeskuksessa halutaan pyrkiä omavaraisuuteen energiantuoton suhteen. Tavoite lähenee syksyn aikana porattavien geokaivojen myötä.

Viime viikolla alkanut ja kolme kuukautta kestävä poraaminen tuottaa 112 geokaivoa, jokaisen 350 metrin syvyyteen. Geokaivojen kautta voidaan hyödyntää talvisin hitaasti jäähtyvän maaperän vapauttamaa lämpöä ja kesäisin hitaasti lämpenevän maaperän tarjoamaa viileyttä. Toistaiseksi Skanssi on hyödyntänyt energianlähteenään kaukolämpöä ja -jäähdytystä, joita tuotetaan kivihiilellä. Geoenergiaan siirtyminen tukee myös Turun kaupungin kivihiilestä luopumisen ja hiilineutraaliuden saavuttamisen tavoitteita ja näyttää esimerkkiä muille alueen toimijoille.

Geoenergian käyttöönotosta vastaa energiayhtiö Adven. Töiden ei pitäisi aiheuttaa erityistä haittaa kauppakeskuksen toiminnalle tai asiakkaille. Poraamisesta syntyvää melua verrataan vieressä olevan moottoritien liikenteen aiheuttamaan meluun. Tavarantoimituksen reittejä joudutaan muokkaamaan, mutta paikalle tehdään opasteet uusista reiteistä. Uuden järjestelmän testausta suoritetaan pääosin kauppakeskuksen ollessa suljettu.

Skanssin kauppakeskuksen katolla on jo aurinkopaneeleja, jotka tuottavat vuodessa kolmen omakotitalon vuosittaisen kulutuksen verran energiaa. Lisäksi katoilla on mehiläistarhoja, joiden avulla halutaan kiinnittää huomiota hyönteisten tärkeään asemaan toimivassa ekosysteemissä. Kauppakeskuksessa huolehditaan myös lähialueen kierrätyksestä Rinki-ekopisteen avulla.

Lue lisää

> 112 geokaivoa satojen metrien syvyyteen – Skanssi tekee energiaremontin (Varsinais-Suomen yrittäjä -lehti)