Saaristomereltä kerättiin ennätykselliset määrät rojua

Etusivu / Ajankohtaiset / Saaristomereltä kerättiin ennätykselliset määrät rojua
Saaristomereltä kerättiin ennätykselliset määrät rojua

Lounais-Suomen Jätehuolto ja Pidä Saaristo Siistinä ry järjestävät vuosittain jätekeräyksen saaristossa

Tänä vuonna keräys järjestettiin 2.-5.7. huoltoalus M/S Roopen avulla. Alus pysähtyi Paraisten, Kemiönsaaren ja Rymättylän saariston 15 eri kohteessa. Jätekeräysaluksen reittiä vaihdellaan vuosittain, jotta ympäristölle ja vesistölle vaarallista romua saataisiin kerättyä saariston osista mahdollisimman tasaisesti. Aluksen lasti ylitti tämän kesän keräyksessä 50 tonnia.

Jätealuksen kyytiin tuotiin metalli- ja sähkölaiteromua, vaarallista jätettä sekä remontointijätettä. Viime vuoteen verrattuna jätettä kerättiin puolet enemmän ja tänä vuonna kerätyn jätteen määrä oli suurin viiteen vuoteen.

Keräykseen tuotiin paljon kaikenlaista jätettä, mutta varsinkin metalliromun määrä yllätti meidät. Ensimmäisen kahden keräyspäivän aikana metallia tuli tuplasti odotettua enemmän, joten jouduimme tekemään ylimääräisen tyhjennyksen”, kertoo Lounais-Suomen Jätehuollon palveluesimies Jaana Saario-Lomppi.

Ensimmäisen kahden keräyspäivän aikana metallia tuli tuplasti odotettua enemmän. Metalliromua kerätiin saaristosta huimat 37 880 kiloa. Määrä on lähes 75 prosenttia enemmän kuin vuonna 2017.

Suuri osa metallista oli selkeästi peräisin menneiltä vuosikymmeniltä, jotka oli nyt siivottu pihoilta. Vanhoja maatalouskoneita ja niiden osia tuotiin keräykseen paljon. Saariston metalliromulle ei näy loppua, ja eräs asiakas totesikin, että metsistä löytyy lisää niin paljon kuin vain jaksaa kantaa”, Saario-Lomppi jatkaa.

Metalliromun lisäksi keräykseen tuotiin paljon rikkinäisiä sähkölaitteita. Jääkaappeja, pesukoneita ja muita sähkölaitteita kertyi alukselle 6 615 kilon verran. Myös sähkölaitteissa oli selkeää nousua edelliseen vuoteen verrattuna, yli 2 000 kiloa.

Vaarallisia jätteitä keräykseen tuotiin aikaisempia vuosia maltillisemmin. Pysähdyspaikoille tuotiin yhteensä 1 388 kiloa vaarallisia jätteitä. Vaaralliset jätteet koostuivat muun muassa 840 kilosta maaleja, 260 kilosta jäteöljyä ja 100 kilosta liuottimia. Akkuja kyytiin nostettiin 1 184 kilon edestä ja rakennus- sekä remonttijätettä kerättiin yhteensä 700 kiloa.

Ensi vuoden satamien ja keräyspaikkojen sijainnin suunnittelu alkaa syyskuussa. Asukkailla ja mökkiläisillä on mahdollisuus esittää toiveita saariston keräyskohteista. Saarikeräystoiveet voi kertoa Lounais-Suomen Jätehuollon asiakaspalvelulle puh. 0200 47470 (pvm/mpm) ma­–pe klo 9–15 tai sähköpostilla asiakaspalvelu@lsjh.fi.

Lue lisää

> Lounais-Suomen Jätehuollon tiedote 17.7.2018