Satakunnan kulttuuriympäristöohjelma on nyt julkaistu!

Etusivu / Ajankohtaiset / Satakunnan kulttuuriympäristöohjelma on nyt julkaistu!
Satakunnan kulttuuriympäristöohjelma on nyt julkaistu!

Satakunnan kulttuuriympäristöohjelma on nyt päivitetty ja uudistettu kokonaisuudessaan verkkosivuiksi. Kauttaaltaan päivitetty kulttuuriympäristöohjelma jatkaa jo vuonna 1995 aloitettua työtä kulttuuriympäristötietouden lisäämisessä ja satakuntalaisen kulttuuriympäristön hoidon sekä kehittämisen parissa. Ohjelma tarttuu ajankohtaisin aiheisiin ja katsastaa kulttuuriympäristön nykytilaan.

Kuvassa edustalla punaisia kukkia, joiden takaa näkyy keltainen uusklassistinen rakennus ja lisää kukkaistutuksia.
Porin Raatihuoneenpuisto. Kuva: Meri-Tuuli Suorsa, Varsinais-Suomen ELY-keskus, 2020.

Satakunnan kulttuuriympäristön hyvinvointia ja arvoa on ylläpidetty jo pitkään. Ensimmäinen kulttuuriympäristöohjelma julkaistiin pari vuosikymmentä sitten, eivätkä sen tärkeimmät tavoitteet kulttuuriympäristötiedon lisäämisessä, hoidon ohjaamisessa ja arvon säilyttämisessä ole muuttuneet. Kulttuuriympäristöohjelmalla toimitaan paikallisidentiteetin, yhteisen tulevaisuuden sekä ennen kaikkea viihtyisän ja rakkaan kulttuuriympäristön puolesta.

Satakunnan kulttuuriympäristöohjelma on päivitetty laajalti kahdesti. Ohjelmassa asetettujen tavoitteiden ja toimenpiteiden toteutumista seurataan kuitenkin aktiivisesti alueen kulttuuriympäristötyöryhmän voimin ja niitä päivitetään aina viiden vuoden välein. Vuonna 2020 päivitetty ja uudistettu kulttuuriympäristöohjelma tarttuu kulttuuriympäristöä koskeviin ajankohtaisiin kysymyksiin ja aiheisiin asiantuntijoiden kirjoittamissa artikkeleissa. Artikkelit on jaoteltu kolmen teeman alle, arkeologisen perinnön, rakennetun ympäristön ja kulttuurimaiseman osa-alueisiin.

Satakunnan kulttuuriympäristöohjelman takana on ryhmä kulttuuriympäristöasioiden ammattilaisia. Ohjelman päivitystä ja uudistusta on koordinoinut ja kirjoitustyöhön osallistunut Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ja Satakunnan kulttuuriympäristötyöryhmä KULTU, jonka jäsenet edustavat alueen kulttuuriympäristöasioiden eteen työskenteleviä organisaatioita, kuten Varsinais-Suomen ja Satakunnan ELY-keskus, Satakunnan Museo, Satakuntaliitto, ProAgria Länsi-Suomi / Maa- ja kotitalousnaiset, Museovirasto, Metsähallitus ja muutamat paikalliset kunnat.

Perinteisesti kulttuuriympäristöohjelmat ovat olleet fyysisiä painoksia. Ajat kuitenkin muuttuvat ja uudet tuulet puhaltavat – Satakunnan kulttuuriympäristöohjelma on nyt julkaistu kauttaaltaan verkossa Ympäristö Nytin kulttuuriympäristösivuilla. Nettisivut mahdollistavat tietojen päivittämisen, ajankohtaisuuden ja saavutettavuuden. Ensimmäistä kertaa lukija voi myös ottaa osaa ohjelman herättämään kulttuuriympäristökeskusteluun artikkelien kommentointimahdollisuudella. Kirsikkana kakun päällä sivuilta löytyy paljon valokuvia ja kuvitusta upeista Satakunnan kulttuuriympäristökohteista.

Satakunnan kulttuuriympäristöohjelman sivut löydät täältä »

Lisätietoja ohjelman päivityksestä:

Meri-Tuuli Suorsa (30.11. asti)
meri-tuuli.suorsa@ely-keskus.fi
+358 295 022 017

Kirsti Virkki
kirsti.virkki@ely-keskus.fi
+358 295 022 525

Mia Puotunen
mia.puotunen@ely-keskus.fi
+358 295 022 912

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *