Luonnos Varsinais-Suomen ilmastotiekartaksi herätti paljon kiinnostusta

Etusivu / Ajankohtaiset / Luonnos Varsinais-Suomen ilmastotiekartaksi herätti paljon kiinnostusta
Luonnos Varsinais-Suomen ilmastotiekartaksi herätti paljon kiinnostusta

Marraskuussa kommentoitavana olleeseen ehdotukseen Varsinais-Suomen ilmastotiekartaksi 2030 saatiin yli 250 vastausta. Ensimmäisen vaiheen tiekartta sisältää kolme teemaa: energia, liikenne ja maatalous. Luonnos sisälsi muutostavoitteet vuoteen 2030, kärkiteemat ja tärkeimmät toimenpiteet, joilla rakennamme yhteistyössä hiilineutraalia Suomea vuoteen 2035 mennessä.

Ilmastotiekarttakyselyyn oli mahdollisuus vastata yksityishenkilönä tai kunnan, yrityksen, tutkimuslaitoksen, yhdistyksen tai muun organisaation näkökulmasta. Valtaosa (62 %) vastasi kyselyyn yksityishenkilönä. Eniten vastaajia saatiin liikennettä koskeviin kysymyksiin (lähes 200 vastaajaa).

Vastauksiin oli paneuduttu todella hyvin ja tiekartan jatkotyöstämiseen saatiin paljon aineksia. Niitä saatiin etenkin sen toteuttamisvaiheeseen, kun tiekartta konkretisoituu monenlaisen toiminnan vauhdittamiseen ensi vuodesta alkaen.

Tiekartan ensimmäinen vaihe valmistuu vuoden 2021 alkupuolella. Alkuvuodesta tiekarttaa käsitellään maakunnan ilmastovastuujaostossa ja sen jälkeen se viedään maakuntahallituksen käsiteltäväksi.

Ilmastotiekarttaan haetaan vaikuttavimpia toimia, joilla hiilineutraalia Varsinais-Suomea tavoitellaan. Se on laajasti hyväksytty tahdonilmaus, johon toimijoiden, kuten esimerkiksi kunnan ja yrityksen, odotetaan sitoutuvan valitsemillaan keinoilla.

Ilmastotiekarttatyö jatkuu rullaavana prosessina. Sen lisäksi, että kirjatut toimenpiteet muuttuvat teoiksi eri tahojen toimesta, tiekarttaa laajennetaan uusilla teemoilla jo ensi vuonna ja jatkossa myös nyt kirjattuja tavoitteita ja toimenpiteitä tarkistetaan tarpeiden, uuden tiedon ja uusien kansallisten tavoitteiden sitä edellyttäessä.

Lue lisää > Hiilineutraali Lounais-Suomi

 

CANEMURE-hanke logo   LIFE logo

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *