Salon seudulla tutkitaan niittohoidon vaikutusta niittyihin ja niiden lajistoon

Etusivu / Luontouutiset / Salon seudulla tutkitaan niittohoidon vaikutusta niittyihin ja niiden lajistoon

ELY-keskus 16.9.2024: Varsinais-Suomessa Salon Kurajoen jokivarressa käy pörinä, kun Alppien vuoristoniityille kehitetty niittokone tekee työtään. Suurien pyörien avulla liikkuva kone selviää ketterän näköisesti jyrkästä rinteestä ja korkean kasvillisuuden leikkuu ei näytä tuottavan sille ongelmia. 

Brielmaier-niittokone on tuotu Pertteliin tekemään Priodiversity LIFE -hankkeelle heinäniittyjen niittoja. Osana hanketta toteutetaan niittopilotti, jossa pitkään hoitamattomana olleita perinnebiotooppikohteita ennallistetaan niittämällä. Käytännön niittotöiden lisäksi tutkitaan niiton vaikutuksia perhosiin, kimalaisiin ja kasvillisuuteen sekä koulutetaan lisää yrittäjiä alalle. Myös niitetyn heinän jatkokäyttöä sekä hoitotöiden rahoitusta kehitetään hankkeen aikana.

”Perinteisen karjatalouden niitto- ja laidunnuskäytäntöjen luomia perinnebiotooppeja on ollut vielä joitakin vuosikymmeniä sitten huomattavasti enemmän kuin nykyään. Kukkivat niityt ovat esimerkiksi monille pölyttäjille erittäin tärkeitä elinympäristöjä. Monet kasvit ja hyönteiset ovat uhanalaistuneet niittyjen vähenemisen ja umpeenkasvun myötä”, kertoo niittopilottia vetävän WWF Suomen suojeluasiantuntija Eeva-Liisa Korpela.

Niitoilla poistetaan pitkäksi kasvaneita heiniä ja ruohoja, jolloin monimuotoinen niittykasvillisuus saa lisää valoa ja elintilaa. Hoidetut niityt ja muut perinnebiotooppien luontotyypit ovat monimuotoisinta ja uhanalaisinta luontoamme, ja uudelleen aloitetulla hoidolla lähes kadonnut lajikirjo pääsee taas palautumaan. Niittotyön lisäksi on tärkeää kerätä niitetty kasvillisuus pois, jotta maaperän rehevöityminen saadaan pysäytettyä. Niittyjen lajisto nimittäin muodostuu lajirikkaaksi nimenomaan niukkaravinteisessa maaperässä.

”Pitkässä, kahdeksan vuoden Priodiversity LIFE -hankkeessa tullaan tekemään luonnonhoitotöitä, joten tarvitsemme alalle lisää tekijöitä. Hyvä, että saimme koulutuksen alkamaan heti hankkeen ensimmäisenä vuonna. Esimerkiksi niittoon, raivauksiin, purokunnostuksiin ja perinnebiotooppilaitumien aitaamiseen tullaan tarvitsemaan yhä enemmän yrittäjiä”, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen luonnonhoidon asiantuntija HannaHakamäki kertoo.

”Kaikki hankkeen kunnostus- ja hoitotoimet tehdään maanomistajien luvalla. Onkin ollut ilahduttavaa, miten myönteisesti maanomistajat ovat suhtautuneet tähän niittopilottiin”, Hakamäki kiittelee paikallisia maanomistajia.

Niittopilotti ja niittokoulutus toteutetaan osana Priodiversity LIFE -hanketta. Niittopilottia vetää WWF Suomi yhteistyössä Varsinais-Suomen ELY-keskuksen ja Suomen ympäristökeskuksen (Syke) kanssa. Priodiversity LIFE -hanketta rahoittaa EU ja kansallinen rahoitus tulee mm. Helmi-elinympäristöohjelman kautta.

Lue lisää (ely-keskus.fi) »

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *