Paimion pilottiasema muuttaa vanhan paidan uudeksi kankaaksi

Etusivu / Ajankohtaiset / Paimion pilottiasema muuttaa vanhan paidan uudeksi kankaaksi
Paimion pilottiasema muuttaa vanhan paidan uudeksi kankaaksi

Yle kertoo uutisessaan 24.6.2021 Lounais-Suomen jätehuollon Paimiossa toimintansa aloittaneesta tekstiilinkierrätyslaitoksesta. Suomessa syntyy jopa 70 000-100 000 tonnia tekstiilijätettä. Paimion tekstiilinkierrätyslaitos paitsi hyödyntää poistotekstiilejä, myös kerää tietoa prosesseista alan kehittämiseksi.

Laitos valmistaa tekstiilijätteestä uutta kuitua käytettäväksi mm. uusien vaatteiden valmistukseen, eristemateriaaliksi, huonekalujen täytteiksi ja terassilautojen raaka-aineeksi.

”– Kertaalleen kasvatettua puuvillaa voidaan hyödyntää uudestaan, eikä tarvita valtavia määriä makeaa vettä kuidun uudelleenkasvatukseen, Nextiili ry:n toiminnanjohtaja Sari Tuomaala tunnelmoi.” 

Kuvituskuva. Kuva: Kuvatoimisto Rodeo Oy.
Kuva: Kuvatoimisto Rodeo Oy.

Tekstiilijätettä kerätään tällä hetkellä kuudessa kunnallisessa jätelaitoksessa. Keräys on tarkoitus laajentaa osaksi kaikkien Suomen jätelaitosten toimintaa vuoteen 2023 mennessä. Suomen tavoite ennakoi EU:n vuonna 2025 voimaan tulevaa direktiiviä, joka velvoittaa jäsenmaat tekstiilijätteen erilliskeräykseen.

”– Suomessa ollaan työskennelty asian eteen jo pitkään. Erityistä täällä on se, että asiat tehdään koko valtion tasolla yhtenäisesti ja laajassa Telaketju-verkostossa. Joissain maissa voidaan olla joissain asioissa pidemmällä, mutta toiminta ei ole näin yhtenäistä, Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n kiertotalouden erityisasiantuntija Sini Ilmonen toteaa.”

Tällä hetkellä poistotekstiileistä vain prosentti päätyy kierrätykseen ja osa käytetään uudelleen lahjoitusten tai kirpputorien kautta. Moni kierrättäisi tekstiilejä mielellään, mutta kierrättämisen ratkaisuja ei ole vielä riittävästi tarjolla. Tulevaisuudessakaan tekstiilijätettä ei voida kerätä suoraan kiinteistöiltä, sillä materiaalin on säilyttävä puhtaana ja kuivana keräyksen ajan.

Kierrätyskuidusta valmistetut tuotteet ovat hiukan kalliimpia neitseellisistä raaka-aineista valmistettuihin verrattuna, joten kierrätyskuidun menestyksen ratkaisee kuluttajien kiinnostus ympäristöystävällisempiä tuotteita kohtaan. Hintaeron kaventamiseksi ja kulutuksen ohjaamiseksi oikeaan suuntaan on pohdinnassa erilaisia verotukseen ja julkisten hankintojen sääntelyyn liittyviä ratkaisuja.

Lue koko juttu Ylen sivuilla

 

 

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *