Mobiililaite avuksi koulujen vesitutkimuksiin

Etusivu / Ajankohtaiset / Mobiililaite avuksi koulujen vesitutkimuksiin
Mobiililaite avuksi koulujen vesitutkimuksiin

WWF tarjoaa koulujen käyttöön kaksi maksutonta mobiilioppimateriaalia. Mobiililaite tukee havaintojen tekoa ja tallentamista.

WWF_ Paula Kallio 0318Tuhansien järvien maassa useimpien koulujen ja päiväkotien läheltä löytyy jonkinlainen vesistö: meri, järvi, joki, lampi tai puro. Maksuttoman mobiilioppimateriaalin avulla on helppo jäsentää vesistön tutkimista.

Mobiililaite veden äärellä: uhka vai mahdollisuus?

Mobiililaitetta käytetään retkellä havaintojen ohjaamiseen ja tallentamiseen. Oppilaan päähuomio on ympäröivässä luonnossa, ja laite toimii havaintojen teon apuna. Tehtävinä on sekä monivalintatehtäviä että luovia tehtäviä. Kun tehdyt havainnot tallennetaan, niihin on mahdollista palata luokassa retken jälkeen. Esimerkiksi tunnistamatta jäänyt laji voidaan valokuvan perusteella määrittää yhdessä retken jälkeen.

Mobiililaite tarjoaa luontoretkellä monenlaisia mahdollisuuksia. Kirjallisten vastausten lisäksi voidaan laitteelle tallentaa kuvaa, videota tai ääntä. Laitteella voidaan hyödyntää lisätietolinkkejä tai oppimateriaalin osaksi tuotettuja videoita. Oppilaat tekevät tehtäviä mobiililaitteella ripeästi ja näppärästi. Useimmat kokevat laitteen käyttämisen maastossa kätevämmäksi kuin kynän ja paperin. Kaikilla kokeiluvaiheen retkillämme oppilaat myös huolehtivat laitteista hyvin: yksikään tabletti tai puhelin ei käynyt uimassa tai vahingoittunut muuten.

Jonkin verran haasteita kuitenkin liittyi ilman verkkoyhteyttä käytettäviin tablettitietokoneisiin: vaikka seppo-alustaa voi käyttää myös ilman verkkoyhteyttä, pelin kaatumisen riski retken aikana on isohko. Tämänkin pulman voi kiertää jakamalla laitteille verkkoa puhelimesta tai varaamalla retkelle mukaan varalaitteita, joille ohjelma on valmiiksi ladattu. Monet koulut ovat käyttäneet retkillä oppilaiden omia puhelimia, joilla ohjelman käyttö onnistuukin mainiosti.

Näin saat materiaalin käyttöösi

WWF:n oppimateriaalit on suunnattu peruskouluille: Suuri rantaseikkailu alakouluille ja Vesistömysteeri yläkouluille. Alakoulun oppimateriaalin itsenäinen käyttäminen edellyttää oppilaalta lukutaitoa, mutta tehtävien tekeminen esimerkiksi isomman kummioppilaan kanssa yhdessä onnistuu pienemmiltäkin. Työskentely onnistuu parhaiten parin kanssa tai pienissä ryhmissä. Materiaalit on laadittu seppo-oppimisalustalle ja koulu voi ladata ne käyttöönsä maksutta. Ohjeet materiaalin lataamiseen löytyvät WWF:n verkkosivulta.

Lisätietoja: wwf.fi/rannalla

VS_Ely_koulu_lv_bann_300x120px