Koulun aurinkosähköjärjestelmää hyödynnetään opetuksessa Eurajoella

Etusivu / Ilmasto / Koulun aurinkosähköjärjestelmää hyödynnetään opetuksessa Eurajoella
Koulun aurinkosähköjärjestelmää hyödynnetään opetuksessa Eurajoella

Eurajoen yhteiskoulun ja lukion rakennuksien katoille asennettua aurinkosähköjärjestelmää hyödynnetään lukion fysiikan opetuksessa.

Lukio on saanut pääsyn järjestelmän seurantatietoihin. Tämän seurantatietokannan mukaan järjestelmä on kuuden täyden toimintavuotensa (2018-2023) aikana tuottanut sähköä 364 MWh ja keskimäärin reilut 60 MWh vuodessa. Järjestelmä on toiminut hyvin ja tuottanut sähköä jopa hieman arvioita paremmin.

Järjestelmän sähköntuotantoa on tarkasteltu seurantatietokannan avulla ja lisäksi Lapijoen Sähkön Pasi Lauri on laatinut lukiolle seikkaperäisen esityksen järjestelmästä. Esityksessä on kerrottu sekä kyseisestä järjestelmästä että yleisemmin mm. kodin aurinkosähköjärjestelmistä, sähkötekniikasta ja aurinkosähköstä ilmiönä. Lukion mukaan järjestelmän seurantatietoja ja materiaalia on tarkoitus hyödyntää jatkossa enemmänkin.

Koulun aurinkosähköjärjestelmä on toteutettu Lapijoen Sähkön ja Eurajoen kunnan yhteistyönä PPA-sopimuksella. Järjestelmä koostuu kolmesta eri paneelikentästä. Kaksi näistä sijaitsee koulun päärakennuksen katolla, kentät lounaaseen ja kaakkoon suunnattuina kulmatelineissä ja kolmas ruokalarakennuksen katolla lounaaseen suunnattuna kattolappeen suuntaisesti. Jokaisella kentällä on oma identtinen verkkoinvertterinsä.

Aurinkopaneelit koulun katolla.

Asennuksessa käytettyjä 260 W paneeleita on kokonaisuudessa 236 kpl muodostaen teoreettisen nimellistehon 61,36 kWp. Käytännössä kesän huipputeho järjestelmällä on Lapijoen sähkön mukaan noin 50 kW johtuen lähinnä paneelikenttien epäoptimaalisista, kattolappeiden määräämistä suunnista. PPA-sopimuksen mukaisesti järjestelmän omistaa sen rakentanut urakoitsija Lapijoen Sähkö Oy Eurajoen kunnan toimiessa toisena osapuolena tarjoten katot ja tilat järjestelmälle sekä ostaen tuotetun aurinkosähkön. Tarkoitus ja tavoite sopimuksessa on käyttää invertterit ja aurinkopaneelit käyttöikänsä loppuun.

Alkuperäinen artikkeli Kestävyysloikka-palvelussa (kestavyysloikka.fi) »

 

 

 

 

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *