Kestävyysloikka: Matalalämpörengaslinjalla päästövähennyksiä ja säästöjä taloyhtiössä Kaarinassa

Etusivu / Ilmasto / Kestävyysloikka: Matalalämpörengaslinjalla päästövähennyksiä ja säästöjä taloyhtiössä Kaarinassa
Kestävyysloikka: Matalalämpörengaslinjalla päästövähennyksiä ja säästöjä taloyhtiössä Kaarinassa

Kun Kaarinan Hovirinnan alueella sijaitsevassa taloyhtiössä tuli ajankohtaiseksi lämmönjakokeskusten lämmönsiirrinten uusiminen, mietittiin uudenlaista ratkaisua energiatehokkuuden parantamiseksi. Kaarinan Vuokratalojen omistamassa kaukolämpöön liitetyssä kohteessa päädyttiin toteuttamaan aiemmin samalla alueella sijaitsevassa kohteessa pilotoitua massavirtasäätöön perustuvaa lämmitysjärjestelmää jatkokehitettynä versiona. Kehittämistyössä on ollut mukana Aalto-yliopisto.

Kuusi ihmistä kuulemassa taloyhtiön lämmitysratkaisua kerrostalon edessä.
@Liisa Harjula

Hovirinnan Pehtorinkadun neljän rakennuksen muodostaman taloyhtiön energiaremontissa talojen lämmönjakoputket yhdistettiin samaan kiertoon niin, että vain yksi lämmönjakokeskus kolmesta uusittiin ja laajennettiin matalalämpörengaslinjaksi. Samanaikaisesti taloihin asennettiin poistoilmalämpöpumput, joiden avulla ilmanvaihdon hukkalämpö kerätään kaikista kiinteistöistä yhteen pisteeseen uudelleen kierrätettäväksi.

Energiaremontin tuloksena on saatu pudotettua kaukolämmön tuloveden lämpötilaa ja parannettua kaukolämmön jäähtymää, mistä hyötyy myös kaukolämpöyhtiö. Tilausvesivirtaa on pienennetty ja sen ansiosta kaukolämmön perusmaksu on alentunut noin 5000 euroa/vuosi. Rengaslinjaa hyödyntämällä on saatu parannettua poistoilmalämpöpumppujen COP-arvoa. Pienentyneen ostolämmön myötä taloyhtiön CO2-päästöt pienenevät noin 40 tonnia vuodessa.

”Tällä usean yhteistyötahon kehittämällä ratkaisulla kohteessa on saatu lämmitysenergian säästöä vuodesta ja lämmöntarpeesta riippuen 40–60 prosenttia. Ratkaisu sopii hyvin myös muille kaukolämmitteisille taloyhtiöille.” – Tapio Mäkilä, T:mi Energiahallinta

Lue lisää (kestavyysloikka.fi) »

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *