KEKÄLE syventää kestävyyskasvatusta viidessä varsinaissuomalaisessa kunnassa

Etusivu / Uutiset / KEKÄLE syventää kestävyyskasvatusta viidessä varsinaissuomalaisessa kunnassa
KEKÄLE syventää kestävyyskasvatusta viidessä varsinaissuomalaisessa kunnassa

Viidessä varsinaissuomalaisessa kunnassa perusopetuksen ilmasto- ja kestävyyskasvatus otti askeleen eteenpäin 2023 tammikuussa, kun  Opetushallituksen rahoittama KEKÄLE-hanke aloitti toimintansa. Hankkeessa ovat mukana Raision, Naantalin, Liedon, Laitilan ja Nousiaisten peruskoulut.

KEKÄLE keskittyy koulujen kestävyystyön johdonmukaistamiseen ja syventämiseen. Tämä toteutetaan kestävyyspolkumalleina tvt-polkujen tapaan kirjaamalla konkreettisia ilmasto- ja kestävän kehityksen toimenpiteitä paikallisiin opetussuunnitelmiin.

Kestävyyspolkuja tehdään jokaisesta kunnasta mukana olevien yhteysopettajien kanssa yhteistyönä.

Polkuja tukemaan suunnitellaan tehtävämalleja, jotka osallistavat oppilaita koulujen kestävyystyöhön.

Esimerkkinä tehtävämallista on koulun sähkönkulutuksen mittaaminen energiankulutusmittareilla eri luokkatiloissa. Mittaamisen jälkeen tehdään käytännön kokeita keinoista sähkönkulutuksen vähentämiseksi. Lopputuloksena kirjataan ylös sähkönsäästöteesit.

Taimien multapaakut käsissä.

Tehtävämalleilla on yhteydet opetussuunnitelmaan. Edellinen esimerkki voidaan yhdistää matematiikan opiskeluun laatimalla omia tilastoja ja diagrammeja koulun sähkönkulutuksen vaihteluista. Fysiikassa on mahdollista käsitellä työn ja tehon käsitteitä. Kulutustottumuksia ja oman toiminnan vaikutusta ympäristöön voi tarkastella maantiedossa. Tehtävät on mahdollista toteuttaa monialaisina oppimiskokonaisuuksina (MOK) tai omina kokonaisuuksinaan eri oppiaineissa.

Koulujen kestävyyspolkuihin ja tehtävämalleihin jätetään jouston varaa, jotta koulut voivat tehdä kestävyystyötä niiden omista painopisteistä ja kiinnostuksen kohteista lähtien. Hankkeen monipuoliset kestävyystyön teemat antavat tähän hyvät mahdollisuudet.Kaaviokuva koulujen kestävyystyön teemoista.

Työtä jatkamaan hankkeen jälkeen kootaan alueellinen yhteistyöelin. Koulujen kestävyystyöhön saadaan toivon mukaan lisää työkaluja myös kansallisesta Kestävä koulu -ohjelmasta, jolle FEE Suomen johdolla haetaan rahoitusta vuodesta 2024 alkaen.

KEKÄLE-hankkeen edistymisestä, koulutuksista ja materiaaleista on lisää tietoa verkkosivuilla ja somessa. Tervetuloa seuraamaan ja keskustelemaan!

KEKÄLE verkkosivut »
KEKÄLE Facebookissa »
KEKÄLE Instagramissa »

Lisää tietoa Kestävä koulu-ohjelmaesityksestä (feesuomi.fi)

 

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *