Eurassa ruokahävikki haltuun myös keittiössä

Etusivu / Uutiset / Eurassa ruokahävikki haltuun myös keittiössä
Eurassa ruokahävikki haltuun myös keittiössä

Päiväkoti Euranrinkilässä on menestyksellisesti vähennetty keittiöhävikkiä suunnitelmallisuudella ja hävikkiruoan myyntikokeilulla. Euranrinkilässä punnittiin keittiöhävikkiä kahdella seurantajaksolla 2022 sekä kuluvan talven aikana. Tämän vuoden keittiöhävikki on hävitetty lähes kokonaan.

Miten ihmeessä tämä on mahdollista? ”Arvostan itse ruokaa ja peräänkuulutan sitä, että mistä se ruoka tulee, paljonko se työllistää ja mitä sen eteen on tehty”, vastaa keittiötyöntekijä Satu Pellinen. ”Tuntuu pahalta heittää ruokaa roskiin ja sen eteen tehty työ menee hukkaan”, hän lisää.

Satu Pellinen toimiikin ”sanoista tekoihin.” Jos päiväkodin keittiölle jää esimerkiksi lounaalta keitettyjä perunoita, hän paistaa niitä seuraavalle aterialle paistinperunoiksi, jolloin perunoita keitetään vähemmän, ettei extrana tarjoiltavat paistinperunat lisää hävikkiä tilattujen ruokien osalta.

Jäljelle jääneestä puurosta tehdyt leipäset.
Satu Pellinen tekee mielellään aamupalalta jääneestä puurosta leipäsiä.

Jos aamupalalla jää kattilallinen puuroa, eräänäkin kertana Pellinen haki lähikaupasta puuttuvan hiivan ja leipoi tuoreet sämpylät lapsille. ”On paljon ruokia, joita voi pakastaa, tarjota seuraavana päivänä tai sitä voi käyttää pohjana uuteen, kuten sämpylöihin tai leipäsiin”, hän tarkentaa.

Jälkiruoalta jäänyttä kiisseliä voi tarjota seuraavana aamuna puuron kanssa. Muun muassa näillä keinoilla Satu Pellinen on maaliskuun punnitusjaksolla saanut päiväkodin keittiöhävikin vähennettyä lähes kokonaan. Euranrinkilän onnistumisen voisikin kiteyttää ”hyvään hävikkiasenteeseen”.

Ruoasta jutellaan arjessa myönteisesti

Päiväkodin johtaja Satu Jokinen on tyytyväinen, että ruokahävikkiprojektiin on lähdetty. Se on yleisesti ottaen positiivinen asia hänen mielestään. Satu Jokinen kertoo, että ruokahävikkiin liittyvä kasvatustyö on tärkeää jo päiväkoti-ikäiselle, että he oppivat tunnistamaan, onko ”iso nälkä vai pieni nälkä” ja ottamaan ruokaa sopivasti.

”Lasten kanssa on tärkeää puhua ja keskustella esimerkiksi ruokailuun mentäessä näistä asioista, jotta he myös oppisivat arvostamaan ruokaa. Tämäkin oppi tehdään positiivisuuden kautta. ”Kasvatustyötä siinä, missä muutkin”, Satu Jokinen täsmentää.

Lapset ovat ottaneet ruokahävikkipuheet hyvin. Heille on tärkeää esittää asia konkreettisesti, esimerkein. He oppivat miettimään ja tunnistamaan omaa nälkää ja sitä kautta ruoan tarvettaan. Varsinkin esikoululaiset jo pohtivat omia mieltymyksiään ja samalla opitaan siinäkin.

Päiväkodin johtaja ja keittiötyöntekijä ruokalinjaston äärellä.
Päiväkodin johtaja Satu Jokinen (vas.) ja keittiötyöntekijä Satu Pellinen (oik.) ovat samaa mieltä siitä, että hävikkiä on syytä pienentää.

Uusia ratkaisuja etsitään porukalla

Päiväkodin johtaja Satu Jokinen iloitsee, ettei soraääniä hävikkiprojektissa ole juurikaan ollut. Koko päiväkodin henkilökunta otti asian hyvin vastaan ja sitoutuivat toimiin. Samoin hävikkiruoan myyntikokeilu alkuvuodesta sujui hyvin. Jopa niin hyvin, että myyntiä päätettiin jatkaa kokeilujakson jälkeen.

Kokeilujaksolle laadittiin pelisäännöt ja tavoitteena oli mahdollisimman helppo ja nopea malli kaikille osapuolille. Ainoa haaste osoittautui ostajien maksutilanteeseen, tänä päivänä kolikoita ei enää lompakon pohjalta aina löydy.

Satu Jokinen kertoo, että työporukalla he keksivät tähän uuden ratkaisun, jotta homma voisi jatkua. He ottivat käyttöön ”velkavihkon” ja kertynyt ostovelka maksetaan viimeistään kahden viikon välein. Satu Jokinen pitää myyntiä hyvänä tapana vähentää hävikkiä. ”Nyt on lupa ostaa, eikä ruokaa enää heitetä roskiin”, hän kertoo tyytyväisenä. Hänen mielestään se on järkevää hävikin käyttöä.

Kokonaisuudessaan päiväkoti Euranrinkilässä ollaan sitä mieltä, että projekti on ollut todella hyvä. Se on muokannut asenteita niin että, jotkut ovat jopa innostuneet viemään hävikin vähentämisideaa kotiin asti. Moni on ajatellut, että ruoan roskiin heittäminen tuntuu pahalta, nyt on keino ja siitä on tullut jo tapa toimia. Satu Jokinen kiteyttää, että ”tätä kannattaa nyt jatkaa, kun hyvään alkuun Euran kunnan logo.on päästy.”

Lue lisää Euran ruokahävikki-pilotista Kestävyysloikka-palvelusta (kestavyysloikka.fi) »

Tekstin on laatinut ympäristötekniikan insinööri Euran kunnasta, hävikkipilotin vetäjä Satu Palokangas, lisätietoja: etunimi.sukunimi@eura.fi

 

 

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *