Lähivesien tutkimus käynnistyy Kaarisillan koulussa

Etusivu / Ajankohtaiset / Lähivesien tutkimus käynnistyy Kaarisillan koulussa
Lähivesien tutkimus käynnistyy Kaarisillan koulussa

kaarisillan-koulu2Kaarisillan yhtenäiskoulu Porissa vastaa Rauman kaupungin haasteeseen ja on käynnistämässä Koulumme lähivedet –toimintaa. Toimintasuunnitelmat ovat jo pitkällä ja koululaiset pääsevät käytännön toimiin ensi vuoden alussa.

Projektiin osallistuu tavalla tai toisella peruskoulun kaikki oppilaat. Mukana ovat myös maahanmuuttajaoppilaat.

– Havaintopaikkamme on Kokemäenjoen ranta koulumme välittömässä läheisyydessä, kertoo koulun opettaja Tuula Huuhka.

Kukin haasteeseen vastaava koulu voi räätälöidä toiminnan oman näköisekseen.

– Olemme suunnitelleet, että oppilaiden isovanhemmat osallistuvat retkiin ja auttavat havaintojen teossa. Isovanhemmille on kaavailtu myös haastatteluja tehtäväksi entisistä joen käyttötavoista, Tuula kertoo.

Koululaiset toteuttavat tärkeää vesien tilan seurantaa

Pienimmät koululaiset havainnoivat Kokemäenjoen tilaa eri aistein, kuten jokiveden näkösyvyyttä, sameutta, hajua, levää, hyönteisiä ja kaloja. Isommat oppilaat tekevät monimutkaisempia tutkimuksia ja kirjoittavat havaintojaan itse järviwikiin.

Järvi&Meriwiki on verkkopalvelu, jota rakennetaan ja julkaistaan viranomaisten ja kansalaisten yhteistyöllä. Palvelusta löytyy perustiedot kaikista vähintään hehtaarin kokoisista Suomen järvistä ja valmiit työkalut, joilla käyttäjät voivat jakaa muun muassa valokuvia ja havaintoja.

Kaarisillan koulussa keskeisenä tavoitteena on yhteistyö eri toimijoiden kanssa. Isovanhempien lisäksi yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Rotary-järjestö, alueen yritykset ja muut koulut, kuten Satakunnan ammattikorkeakoulu.

Rauman lähivedet2 Karin kouluRauman malli kiinnostaa

Rauman alullepanema Koulumme lähivedet –toiminta on herättänyt kiinnostusta myös muualla Suomessa ja kansainvälisestikin. Lähivesien tutkinta Rauman kouluissa aloitettiin syksyllä 2014 ja toimintaa kehitetään jatkuvasti eteenpäin.

Yhtenä keskeisenä tavoitteena on käsitellä aihetta läpi kaikkien oppiaineiden. Myös Suomen ympäristökeskuksella on merkittävä rooli kehitystyössä.

Varsinais-Suomessa lähivedet-toiminnan virittelyä on suunnitteilla ainakin Pyhärannassa ja Paimion suunnalla.

>> Rauman haaste
>> Kaarisillan koulun haastevastaus
>> Haasteareena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *