IPCC:n raportti: Ihmisten toiminta on aiheuttanut ennennäkemättömän laajoja ja nopeita muutoksia ilmastossamme

Etusivu / Ajankohtaiset / IPCC:n raportti: Ihmisten toiminta on aiheuttanut ennennäkemättömän laajoja ja nopeita muutoksia ilmastossamme
IPCC:n raportti: Ihmisten toiminta on aiheuttanut ennennäkemättömän laajoja ja nopeita muutoksia ilmastossamme

Ilmatieteenlaitos ja Ympäristöministeriö kertovat tiedotteessaan 9.8.2021 hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneeli IPCC:n julkaiseman raportin keskeisistä tuloksista. Raportista käy ilmi, että ihmisten aiheuttamat päästöt saavat ilmaston lämpenemään ja lämpenemisellä on yhteys yleistyneisiin sään ääri-ilmiöihin. Osa muutoksista jo nyt peruuttamattomia, ja tulevien muutosten laajuus riippuu tulevaisuuden päästökehityksestä.

”Tiedeyhteisön viesti on selkeä ja vakavampi kuin koskaan aiemmin. Ilmastokriisin torjunnalla on kiire ja tarvitsemme kaikkialla maailmassa entistä tiukempia päästövähennystavoitteita – sekä erityisesti toimia ja päätöksiä, joilla ne saavutetaan. EU:n ilmastotoimissa on päästävä yli 55 prosentin päästövähennystavoitteen vuoteen 2030 mennessä. IPCC:n tuoreen raportin valossa on ilmiselvää, että lisäpäätöksiä päästöjen vähentämiseksi tarvitaan myös syksyn budjettiriihestä.”, sanoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

Vastaava raportti on julkaistu viimeksi vuonna 2013. Arvio ilmastonlämpenemisen tuomista muutoksista on tarkentunut tämän jälkeen, ja raportissa esitetään nyt aiempaa luotettavammat arviot  ilmaston lämpenemisen skenaarioista.

Vaikka raportin ennusteet ovat synkkiä, antaa raportti myös toivoa, sillä ilmaston lämpeneminen on vielä pysäytettävissä. Raportin mukaan 1,5 °C lämpenemisen taso ylitetään joka tapauksessa todennäköisesti 2030-luvun alussa. Jos nettopäästöt saadaan leikattua nollaan nopeasti, saattaa ilmasto alkaa viiletä ja palautua alle 1,5 °C  lämpenemisen tasolle vuosisadan lopussa. Konkreettisiin toimiin päästöjen vähentämiseksi ja hiilen sitomiseksi on joka tapauksessa ryhdyttävä nopeasti, jotta ilmastonmuutoksen mahdollisesti tuhoisat vaikutukset saadaan torjuttua.

Lue koko artikkeli Ympäristöministeriön sivuilla

 

 

Ota kantaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *